Statul asistenţial: cifre româneşti

DESPRE PENSII (Revista 22)

Un pumn de legi care îi favorizează, în raport cu ceilalţi români, de trei ori: o dată pentru că sunt mai bine plătiţi, a doua oară pentru că dau biruri mai mici şi a treia oară pentru că, în ciuda unei contribuţii mai reduse la bugetul de pensii, la retragerea din activitate primesc lunar între 60 şi 80% din salariul brut. Unii dintre ei primesc chiar pensia egală cu salariul.

În primele patru luni, bugetul de pensii a avut nevoie de o sponsorizare de peste două miliarde de lei (491 de milioane de euro) pentru a acoperi un deficit provocat de încasările mai mici.

DESPRE SALARII (Khris.Ro)

In 1996, cel mai mare salariu mediu net era in industrie, valoarea acestuia fiind de 35 de ron, dupa care urmau in ordine Administratia Publica si Apararea cu 30.5 ron, Invatamantul cu 27.6 ron si Sanatatea si Asistenta Sociala cu 22.8 ron. Valorile par extrem de mici comparativ cu sumele de astazi insa nu trebuie sa facem o asemenea comparatie pentru ca in 1996 erau alte vremuri.

Dupa 13 ani, respectiv la sfarsitul anului 2008, pe primul loc in randul celor 4 segmente de angajati a ajuns Administratia si Apararea cu un castig net de 2.364 ron, in crestere cu 7661% (de 76 de ori) fata de 1996. Pe locul doi este Invatamantul cu un castig net lunar de 1.579 ron, in crestere cu 5630% comparativ cu 1996, iar pe locul trei au ajuns cei care lucreaza in Sanatate si Asistenta Sociala, cu un castig mediu de 1.288 ron, in crestere cu 5508%.


1 Comment »

  1. Statul asistenţial este antecamera statului totalitar (parintele/ antihristul/ impostorul). El creaza armata docila si repede-saritoare la cel mai mic semn al statului. Frica este mecanismul etern prin care, din timp in timp, se arata cine este stapanul.
    Sa nu uitam:
    Nadejdea mea este Tatal,
    Scaparea mea este Fiul,
    Acoperamantul meu este Duhul Sfant,
    Apararea mea este Maica Domnului si Sfintii Lui.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.