De ce l-a ucis Cain pe Abel? Despre două arhetipuri ale umanității

Timpul de iarnă mi-a scos la iveală povestea tulburătoarei crime petrecute între doi frați: Cain îl ucide pe Abel. De ce a curs sânge dintru începuturi? Cum de agricultorul l-a ucis pe păstor?

Natura umană suferă de-o misterioasă dezbinare lăuntrică, acolo legătura de rudenie ar trebui să apropie și să unească. Ca și în cazul relației dintre Romulus și Remus, fondatorii Romei, Cain și Abel simbolizează o fraternitate sângeroasă.

Păstorul este străin și călător pe acest pământ, în timp ce agricultorul rămâne obsedat de posesia bunurilor sale. Ce anume conduce la crimă? Păcatul luciferic primordial: invidia.

RĂSPUNS DAT UNUI PREOT ATEU

Biblia ne spune că jertfa lui Abel a fost bineplăcută lui Dumnezeu, în timp ce jertfa lui Cain a fost refuzată. Este oare favoarea divină acordată gratuit un argument suficient pentru a-ți omorî fratele?

Este întrebarea pe care și-au pus-o și primii exegeți creștini ai Scripturii. Augustin din Hippona rămâne uimit de faptul că bunătatea lui Abel nu stârnește admirația, ci invidia fratelui.

Îngerul de lumină a căzut din pricina invidiei. Copiii învață că Cenușăreasa sau Albă ca Zăpada sunt, din nou, victimele geloziei nebune.

Obsesia comparației face pretutindeni ravagii.

Așa cum fiii cetății îl ucid pe Hristos la marginea Ierusalimului, Păstorul cel Bun, reprezentantul civilizației (Cain) stârpește viața lui Abel de pe fața pământului. Mânia fermierului îi face fața neagră, posomorâtă. Cei doi frați ies în câmp iar crima se produce printr-o execuție banală și rapidă.

La fel ca ciobănașul mioritic, Abel nu reacționează la amenințare. Cain îl ademenește, își ascunde intențiile și apoi îl lichidează. Cain e cuprins de invidia egalitară. El se află în imposibilitatea de-a accepta diferența darurilor omenești și faptul că, din rațiuni misterioase, cineva are mai mult noroc sau mai multă carismă decât tine.

În descrierea biblică, Cain e cuprins de regrete și devine fondatorul primei cetăți din istorie. Varianta Scripturii ebraice diferă de Coran, dar mitul are o putere universală de explicație. El devoalează raporturi obscure și trăiri intense ale sufletului, pe care psihologia contemporană nu le știe vindeca.

Ura lui Cain s-a metamorfozat în felurite chipuri de-a lungul modernității. În timpul Revoluției Franceze, ura față de familia regală, față de aristocrați și față de preoți s-a manifestat sub umbra ghilotinei. În timpul Revoluției bolșevice, ura față de proprietari (numiți kulaci sau chiaburi) n-a fost decât o explozie a resentimentului proletar la cote astronomice.

Marx ne-ar fi putut da o explicație materialistă pentru succesul lui Abel, făcând poate din Cain un revoluționar comunist (în timp ce Abel l-ar fi imitat, probabil, pe Ghandi). Pentru naziști, Abel ar fi fost socotit membrul unei rase inferioare… Astăzi, ura față de Abel ia forma disprețului față de nobila tradiție creștină.

Să ne gândim la soarta lui Cain oricând nu putem admira succesul altcuiva, oricând Dumnezeu ni se pare arbitrar în deciziile Sale, oricând suntem copleșiți de invidie, frustrare, pizmă, răutate.

Când ucizi un om (chiar și numai prin cuvinte), tu distrugi o lume întreagă.

10 Comments »

  • pfffffffff……piste tot!…..chiar si n beserica!….mai ales in beserica ????………jumate din romeni inca ii comunisti………nepasarea lucitorilor globali e mai mare ca oricand parca!….astia stau gata sa se ia la bataie iar………si acuma e faza pe magatone!…..singura diferenta fata de trecut………..”si n vremea aceea….oamenii si vor face asa mult rau……ca duamne-duamne asta va trebii sa preasca timpul!”…..sau asa ceva……..in vremea pasarilor de fier cu foc in coada……sau imediat ulterior………..vai de lume!…….

   (va rog nu raspundeti “in fhund la domnu alice”…….sau asa ceva……)

 1. Sa fie introdusa pedeapsa capitala pentru genocid si trădare de patrie.Petru crima ca cea descrisa munca silnica pe viață.

 2. Dragul meu sant alaturi de tine mereu si la bine si la greu ,gândeste pozitiv .Viața e plina răutăți. Nu uita ca dumnezeu te iubeste.😙❤

 3. Cain si Abel, ca prima generatie, ca primii descendenti ai omului decazut, Adam, sunt reprezentarea istoriei omenirii ce urmeaza. Lumea zace in cel rau (satana) pana revine Isus Christos si restaureaza totul, adica pana face toate lucrurile noi (Apocalipsa 21:5)

 4. Ma bucur ca ai inceput sa reconsideri statutul ciobanasului mioritic, dupa atatia ani de minimalizare a “fatalismului” romanesc. Sigur ca ciobanasul nostru mioritic este crestin, sigur ca poate fi comparat cu Abel si Pastorul cel bun. Iti recomand cartea maramureseanului care demonstreaza cat de nedrept a fost preluata “Miorita” si cat de ciuntita de comunisti, ca sa nu-i intelegem finalul autentic crestin. Final pe care si Alecsandri l-a ignorat ! (probabil nu intamplator!)
  Astept macar un eseu pe tema variantelor baladei ! Inceputul l-a facut Ioan Alexandru si Ana Blandiana.
  De ce oare poetii pot intelege sufletul mai bine decat teologii ?

 5. Cain s-a casatorit cu surioara sa mai mica? Dar am impresia ca acea casatorie a fost incest … Daca si Set s-a casatorit cu sora sa inseamna ca stramosii omenirii au comis incest… Deci toti suntem produsul unui incest din antichitate … Ne mai mira de ce au loc pandemii , razboaie, cutremure si foamete ? … Toate aceste nenorociri sunt rezultatul unui incest sau mai multe incesturi …. Totul deci se bazeaza pe incest? E foarte trist inceputul omenirii… Cred ca si sfarsitul va fi trist…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.