Cine sunt

Prietenii mă văd ca pe un scriitor, educator și om politic. Dușmanii ar prefera să nu mă vadă deloc.

M-am născut la poalele Munților Carpați, într-un oraș niciodată prea mic pentru visele mari ale copilăriei. Bunicii de la țară m-au învățat să iubesc credința, libertatea, munca și caii fără căpăstru.

Cea mai puternică amintire a copilăriei se leagă de bubuiturile auzite-n dimineața zilei de 21 decembrie 1989. Auzisem despre măcelul de la Timișoara. Mașinile blindate treceau prin fața casei iar tata protesta în piața orașului, alături de mii de alți arădeni. Am înțeles, atunci, că decizia politică poate salva ori curma viața unui om drag ție.

Timpul a trecut și, crescut întru cultura performanței, m-am trezit olimpic național la Filozofie. Împreună cu ceilalți premianți, am ieșit la optsprezece ani pentru prima oară din țară. Am contemplat atunci frumusețile Occidentului astăzi schimbat: Viena, Paris, Londra și Oxford. Zece ani mai târziu, deveneam doctor al King’s College din capitala Regatului Unit (o școală care-a dat lumii patru laureați ai premiului Nobel, scriitori de talia lui John Keats sau John Ruskin, dar și demnitari importanți, cum ar fi vice-premierul Canadei, ministrul de externe al Japoniei sau Primul-Ministru al Iordaniei).

Am scris mai mult de zece cărți și mai puțin de o sută. Temele favorite ale scrierilor mele sunt libertatea, credința creștină și Marile Cărți. I-am citit pe vechii greci, de la Platon și Aristotel până la Ioan din Patmos sau Pavel din Tarsus. Am parcurs comentarii patristice ale Bibliei și canonul modern al filozofiei. Am fost trei ani consecutiv lector-invitat la Acton University, dar și trainer pentru cursuri despre oratorie, arta povestirii și limbajul liderilor.

Drumurile vieții m-au adus în preajma unor importanți oameni de cultură, de la regretatul istoric Neagu Djuvara, poetul Ioan Alexandru sau teologi precum Andrew Louth, Ioan Ică Jr., John Behr și David Bentley Hart până la scriitorul Andrei Pleșu, medievistul Adrian Papahagi, diplomatul Teodor Baconschi, muzicianul Grigore Leșe sau filozoful Horia-Roman Patapievici. M-am sfătuit cu politicieni de anvergură din România, Europa și Statele Unite.

Sunt dublu licențiat al Universității Babeş-Bolyai din Transilvania. Într-o carte recent apărută povestesc experiența trăită ca student Erasmus al Universității Ludwig Maximilians din Bavaria și Master of Arts al Universității din Durham. După absolvirea Universității din Londra, King’s College am urmat stagii de cercetare în Statele Unite la Russell Kirk Center (Mecosta, Michigan) și Woodrow Wilson International Center for Scholars (Washington DC). Aflat în străinătate, n-am trimis românilor cărți poștale, ci eseuri despre Nordul spiritual al lumii occidentale.

Călătoriile de studiu m-au condus în zeci de țări din patru continente: Egipt, Canada, SUA, Italia, Guatemala, China, Iordania, Turcia, Hong Kong, Grecia, Ucraina, Lituania, Islanda și altele.

Întors acasă, am devenit bursier la Colegiul Noua Europă, asumând apoi directoratul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. Am lansat o revistă la standarde internaționale: History of Communism in Europe. A New Journal in Comparative Politics. Obsesiile pașoptiste m-au făcut să mă zbat pentru nașterea Institutului de Istorie a Religiilor (apărut în 2008, sub cupola Academiei Române), dar și să coordonez programele educative ale Fundaţiei Creştin-Democrate.

În toamna anului 2011, un manifest intitulat Noua Republică a declanșat o mișcare civică de la firul ierbii, atrăgând votul a zeci de mii de compatrioți. Claritatea doctrinară a platformei noastre a dat României o gură de oxigen. Când evaluez acel start-up politic, sunt mândru de aplombul și energia oamenilor care au lucrat pro bono. În sfârșit, am sprijinit cu entuziasm toate proiectele de reformă și înnoire ale Dreptei populare, creștin-democrate și conservatoare.

Între cărțile primite bine de public, aș menționa două titluri best-seller: Vârstele Iubirii (2016) și Fenomenul Trump (2017). Pe lângă zecile de mii de volume din casele românilor, intervențiile Facebook, Instagram și YouTube au depășit 20.000.000 vizualizări.

În fiecare zi, merită să luptăm pentru o Românie deșteaptă, adică trează spiritual, sănătoasă trupește, prosperă economic, puternică militar și întinerită demografic. În marele concert al națiunilor europeană, vocea noastră are un timbru aparte.

32 Comments »

 1. Sunteti un om de mare valoare si de toata isprava…dar la mecanismul ruginit care-i politica romaneasca sunteti ca o piesa de mercedes pusa la o dacie…e buna,dar nu se potriveste!

 2. Simate Dle Neamtu !
  Va admir si va apreciez foarte mult,sunteti unu tinar scolit ,educat,si cu mult bun simt ,de aceea va rog sa va intoarceti in politica, tara are nevoie de oameni ca Dstra.Un mare cistig ar fi ca Dl Presedinte Johannis sa va ofere un loc de consilier,cistiga tara si noi toti.

  Cu deosebit respect
  Walter von Grappendorf

 3. Stimate domnule Mihai Neamtu,
  Tocmai am cumparat cartea dumneavoastra: Fenomenul Trump si America Profunda si de la primele pagini am fost impresionati de felul cum a-ti abordat prezentarea acestui om de afaceri extraordinar,persoana media unica si autor de mare success, azi Presedintele USA Donald J.Trump.
  Impartasim aceasi intelegere a fenomenului Trump si de multe ori a trebuit sa ascultam de-a lungul campaniei electorale si dupa de ce prietenii nostrii in special din Romania nu il inteleg sau simpatizeaza.
  Am inteles atunci ca acesti oameni nu stiu sa acceseze si alte surse decit televiziunile la indemina.
  Ne place si felul cum a-ti ales sa scrieti cartea, folosind si exemple la indemina cititorului roman.
  Am remarcat si prezenta dumneavoastra constructiva la televiziune.
  Felicitari deci, vom reveni cind vom termina cartea.
  Cu deosebita stima,
  Iulian si Viorica Tocaciu
  Australia/Romania

 4. Domnule Neamtu- v-a urmaresc cu placere , sunt impresionat de clarviziunea dumneavoastra in special in comentariile despre Presedintele DONALD TRUMP sper s-a reusiti in a face o Rominie mai buna , respectata si condusa de oameni adevarati- patrioti si demni de Respect ca Dumneavoastra – George Viteazu/Timisoara—USA Pennsylvania

 5. sunteti o oaza de speranta pentru viitorul nostru al Romanilor simpli
  astazi am vizionat o emisiune pe B1 in care va aratati disponibilitatea de a-i ajuta pe cetatenii ce au probleme cu statul Roman si nu au mijloacele necesare sa invinga

 6. Cum ramane cu migratia masiva a romanilor ( prof . Florin Colceag peste 10 milioane ) si ma refer la asta deoarece ,vad ca va referiti doar la migratia masiva din zona africa / asia . Sau noi nu suntem un pericol pentru cei bogati ?! ( Nota Canadienii vor sa reintroduca viza pentru romani pentru ca i-am luat cu asalt și bulgarii nu !!!Care este explicatia ca de ex. Bulgarii nu fac asta ? )

 7. Caracterizarea Poetului Clown,revolutionarul securist,este absolut geniala d-le Mihai Neamtu!Sincere felicitari!Keep up your good work!
  Cu salutari cordiale din Nederland : “Nordul spiritual al lumii occidentale.” -:)

 8. Respectele mele, d-le Neamtu.
  DIn pacate, pentru a putea ajunge la acea :Romanie desteapta: despre care vorbiti si pe care, eu si altii ca mine, si-o doresc vor mai trece, din pacate, genetratii intregi! La noi totul a fost distrus de comunism ale carui efecte se vad si azi.Efectele astea fac sa dureze totul prea mult si sa se miste lucrurile prea incet.
  Ceea ce putem face e sa punem cate o caramida la ceva mai bun. Ce este acel ceva… as zice, in primul rand educatie! Prin educatie se ajunge la o mentalitate mai buna si apoi la o lume normala!
  Cu stima!

 9. Am urmarit in perioada Sfintelor Sarbatori Pascale pe TV Trinitas discutia avuta cu domnul Alex Stefanescu in gradina domniei sale, iar astazi pozitia dumneavoastra legata de situatia in care suntem si acest personaj numit Bill Gates; ma refer la postarea de pe Youtube numita ”Bill Gates, pandemia și libertățile civile”.
  Nimic nu e la voia intamplarii si ma gandesc ca asa cum trebuia sa apara un Iuda care sa-l vanda pe Iisus, tot asa trebuia sa apara si acest Bill Gates care sa porneasca practic un razboi nevazut cu crestinii si nu numai, iar aici ma refer la om indiferent de credinta, rasa si mai stiu eu ce. Incet incet se doreste a se crea un guvern mondial, sau s-a dorit mai demult, iar cei care conduc lumea din umbra indiferent de numele pe care-l poarta vor incerca sa ii dea nastere. Cred ca mai bine de 30 de ani o spun si lumea ma crede nebun; o lume ce nu citeste Biblia si de asemenea nu crede in a doua venire a domnului Iisus. Nu crede in Judecata de apoi, nu crede in mantuire si totusi se numesc crestini. Si asta pentru ca privesc superficial lucrurile, multi necrezand in adevarata viata si aici ma refer la cea de-a doua viata. Sincer, ma bucur ca mai sunt oameni care au curajul sa ia pozitie fata de vremurile in care traim si sa prezinte oamenilor un adevar care de cele mai multe ori nu este iubit. Asteptam domnule Neamtu sa vedem cum se va implini ce este scris in Apocalipsa si in Biblie referitor la zilele din urma. Ca il vom prinde noi sfarsitul, ca va fi dupa alte generatii, in orice caz un lucru e cert , ce este scris in scriptura se va adeveri. Ce as mai putea adauga la final, sa trecem cu bine aceste vremuri, Dumnezeu cu noi si ochii larg deschisi la tot ce numim inducere in eroare.

 10. D-le Neamțu, va urmăresc de ceva timp discursurile,intervențiile si luările de poziție in diverse circumstanțe ,pe FB,YOU TUBE, emisiuni de TV si pot afirma cu certitudine ca sunteți la ora asta unul din cei mai buni comunicatori din tara si nu doar atât,ci si un politician cu vederi sănătoase,înrădăcinate in istoria acestui neam încercat si care ar trebui sa se implice mai mult in deschiderea mintii acestui popor si mai ales in oblăduirea sufletelor întunecate de vorbele șerpești ale politicienilor corupți si vânzători de tara din zilele prezente…

 11. Ești un om absolut genial, Mihai! Cu o cultură a cărei anvergură o găsești extrem de rar! Cu oameni ca tine, ROMÂNIA nu va fi niciodată pierdută! Te urmăresc în conferințe, la VOCEA Libertății etc. Nu știu de ce te-ai înscris pentru alegeri din partea partidului fondat de Băsescu! Poate pentru că personalitatea ta intelectuală – și nu numai- îi sperie pe cei din partidele mai mari! Să dea Domnul să-ți iasă! ȚARA are nevoie de tineri cultivați ca tine! Aș vrea să fii mult mai cunoscut maselor largi de români! Pe ei îi ia valul grijilor zilei de mâine și nu știu că există un MIHAIL NEAMȚU! îți doresc mult succes în tot ceea ce faci, om bun și deștept! Deșteaptă tu România îngenuncheată de lași conducători!

 12. Domnule Neamțu sunteți f. OK , dar România nu trebuie sā fie deşteaptă ci să invețe să iubeascā țara şi oamenii ei!
  Iubirea creează, somnul rațiunii naşte monstri iar deşteptăciunea fărā iubire duce la infatuare.
  Nu vă contest şcolile, cultura, carisma dar sunteți un bun gospodar? Cam asta este primăria.
  Succes şi nu uitați lecţiile bunicilor!

 13. Domnule Mihail NEAMȚU , va urmăresc de mult timp .Cred ca sunteți exact ,omul , politicianul ,romanul de care avem nevoie ! Eu am o anumită vârsta ,deci ma gandesc mai mult la tineri, la copiii mei de aceiași vârsta cu Dvs. la nepoții mei pe care ne-am străduit sa-i creștem in valorile creștine , morale, culturale ,pe care le gasesc cu bucurie la Dvs.Cred ca in tara asta numai tineri ca Dvs pot schimba in bine lucrurile .incercati sa va adresați tuturor categoriilor de oameni . Nu va adresați numai votanților de centru dreapta ! Adresați-vă si mulțimii tăcute fara apartenența politica dar insetata de conducători culți, morali si creștini ! Suntem mulți dar nu putem , nu avem curajul sa rostim cu voce tare ce dorim. Încercați sa ne scoateți din apatia asta si din gandul ca ” toți politicienii sunt la fel ” .vrem oameni cinstiti, cu știință de carte , frica de Dumnezeu , care sa pună tara asta in locul pe care il merita ! Folosiți toate mijloacele media , adresați-vă si săracului si bogatului ,si învățatului si cel fara de carte ! Învățați si arătați oamenilor ce înseamnă sa mergi la scoala , ce înseamnă sa crezi in valorile morale si creștine ,nu folosiți extremismul care se practica in anumite emisiuni tv , încercați sa va atrageți toate categoriile de oameni. Eu cred ca va vor vota mulți ,daca știți sa va faceți. ascultat ! In emisiunea dnei de la Realitate Plus nu va duceți asa des ,vorbește prezentatoarea prea mult cu prea multă ura ,nu ne interesează ….,noi vrem sa auzim oameni ca Dvs,….., ce vor sa facă , propuneri si soluții. Nu ne interesează lozincile cu ” jos partidul ala sau ala “vrem oameni care vor si propun sa construiască ceva chiar pe ruinele celor 30 de ani de … “nimic ” cred ca sunteți unul din acești oameni ! Nu va multumiți cu un sector ,meritați mai mult….. eu vă văd mai sus …. tara va vrea …. vorbiți cu ea … aveți multe de spus dar trebuie sa vorbiți pe limba tuturor … nu jigniți nici o persoana indiferent de opinia politica , de câta scoala are sau ce vârsta …. trebuie sa va adresați lor …. celor care nu vorbesc ,care sunt nevoiți sa -i asculte pe alții …. fara alta alternativa ! Meritați mult mai mult ! Știți foarte bine ce -i trebuie țării ,scoala ,morala, cultura ….. iubire de tara ,de oameni ….

  • Domnule Anonim din Bucureşti sunteţi minunat! Dacă ar fi mai mulţi ca dumneavoastra am avea cu toţii o şansă! Din ceea ce trăim de 30 de ani numai Dumnezeu ne mai salvează.
   Sincer eu l-aş vedea pe dl Neamțu la cultură, educație nu la primărie dar asta e.
   Dle Neamțu nu uitaţi niciodata comportamentul lui Hristos şi nu uitaţi că toate se plătesc cândva..

 14. D-le Neamțu, bună găsire! O iau încet, să țină mult! De… câțiva anișori, v-am… ”simțit”! Trăiască ce ne leagă!
  Nu mi-aș dori, să vă văd primar…! Vă rog eu: nu vă ”coborâți”! Rămâneți util Țării și Nației, pe ”orbitele” pe care ”circumvoluționați” acum! (Dar, iarăși zic: e doar părerea mea).
  Cum ajung la cărțile Dvs.? În special ”Trump…”- eu care trăiesc aici, sub ”bagheta” sa!
  Ar fi multe de zis și întrebat, dar deocamdată mă limitez aici: John I. Nicorici

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.