Cine sunt

Prietenii mă văd ca pe un scriitor și om politic. Dușmanii ar prefera să nu mă vadă deloc.

M-am născut la poalele Munților Carpați, într-un oraș niciodată prea mic pentru visele mari ale copilăriei. Bunicii de la țară m-au învățat să iubesc credința, libertatea, munca și caii fără căpăstru.

Cea mai puternică amintire a copilăriei se leagă de bubuiturile auzite-n dimineața zilei de 21 decembrie 1989. Auzisem despre măcelul de la Timișoara. Mașinile blindate treceau prin fața casei iar tata protesta în piața orașului, alături de mii de alți arădeni. Am înțeles, atunci, că decizia politică poate curma viața unor oameni dragi.

Timpul a trecut și, crescut cultura performanței, am ajuns olimpic național la Filozofie. Împreună cu ceilalți premianți, am ieșit prima oară din țară pentru a contempla frumusețile Occidentului: Viena, Paris, Londra și Oxford. Zece ani mai târziu, deveneam doctor al King’s College din capitala Regatului Unit (o școală care-a dat lumii patru laureați ai premiului Nobel, scriitori de talia lui John Keats sau John Ruskin, dar și demnitari importanți, cum ar fi vice-premierul Canadei, ministrul de externe al Japoniei sau Primul-Ministru al Iordaniei).

Am scris mai mult de zece cărți și mai puțin de o sută. Temele favorite ale scrierilor mele sunt libertatea, credința creștină și Marile Cărți. I-am citit pe vechii greci, de la Platon și Aristotel până la Ioan din Patmos sau Pavel din Tarsus. Am parcurs comentarii patristice ale Bibliei și canonul modern al filozofiei. Am fost lector-invitat la Acton University, dar și conferențiar pentru cursuri despre oratorie în mediul privat.

Drumurile vieții m-au adus în preajma unor importanți oameni de cultură, de la regretatul istoric Neagu Djuvara, poetul Ioan Alexandru, teologii Andrew Louth, Ioan Ică Jr., John Behr sau David Bentley Hart până la scriitorul Andrei Pleșu, medievistul Adrian Papahagi, diplomatul Teodor Baconschi, muzicianul Grigore Leșe sau filozoful Horia-Roman Patapievici. M-am sfătuit cu politicieni de anvergură din România, Europa occidentală și Statele Unite.

Sunt dublu licențiat al Universității Babeş-Bolyai din Transilvania. Într-o carte viitoare vreau să povestesc experiența trăită ca student Erasmus al Universității Ludwig Maximilians din Bavaria și Master of Arts al Universității din Durham. După absolvirea Universității din Londra, King’s College am urmat stagii de cercetare în Statele Unite la Russell Kirk Center (Mecosta, Michigan) și Woodrow Wilson International Center for Scholars (Washington DC).

Întors acasă, am devenit bursier la Colegiul Noua Europă, asumând apoi directoratul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. Am lansat o revistă la standarde internaționale: History of Communism in Europe. A New Journal in Comparative Politics. Obsesiile pașoptiste m-au făcut să mă zbat pentru nașterea Institutului de Istorie a Religiilor (apărut în 2008, sub cupola Academiei Române), dar și să coordonez programele educative ale Fundaţiei Creştin-Democrate.

Călătoriile de studiu m-au condus în zeci de țări din patru continente: Egipt, SUA, Italia, Guatemala, China, Iordania, Turcia, Hong Kong, Ucraina, Lituania, Islanda, Canada și altele. Aflat în străinătate, n-am trimis românilor cărți poștale, ci eseuri despre Nordul spiritual al lumii occidentale. Între cărțile publicate, aș menționa două titluri best-seller: Vârstele Iubirii (2016) și Fenomenul Trump (2017). Pe lângă zecile de mii de volume din casele românilor, intervențiile Facebook LIVE și YouTube au depășit zece milioane de vizualizări.

În toamna anului 2011, un manifest intitulat Noua Republică a declanșat o mișcare civică de la firul ierbii, atrăgând votul a zeci de mii de compatrioți. Claritatea doctrinară a platformei noastre a dat României o gură de oxigen. Când evaluez acel start-up politic, sunt mândru de aplombul și energia oamenilor cu care am lucrat pro bono. În sfârșit, am sprijinit cu entuziasm toate proiectele de reformă și înnoire ale Dreptei populare, creștin-democrate și conservatoare.

În fiecare zi, merită să luptăm pentru o Românie deșteaptă, adică trează spiritual, sănătoasă trupește, prosperă economic, puternică militar și întinerită demografic. În marele concert al națiunilor europeană, vocea noastră are un timbru aparte.

17 Comments »

 1. Sunteti un om de mare valoare si de toata isprava…dar la mecanismul ruginit care-i politica romaneasca sunteti ca o piesa de mercedes pusa la o dacie…e buna,dar nu se potriveste!

 2. Simate Dle Neamtu !
  Va admir si va apreciez foarte mult,sunteti unu tinar scolit ,educat,si cu mult bun simt ,de aceea va rog sa va intoarceti in politica, tara are nevoie de oameni ca Dstra.Un mare cistig ar fi ca Dl Presedinte Johannis sa va ofere un loc de consilier,cistiga tara si noi toti.

  Cu deosebit respect
  Walter von Grappendorf

 3. Stimate domnule Mihai Neamtu,
  Tocmai am cumparat cartea dumneavoastra: Fenomenul Trump si America Profunda si de la primele pagini am fost impresionati de felul cum a-ti abordat prezentarea acestui om de afaceri extraordinar,persoana media unica si autor de mare success, azi Presedintele USA Donald J.Trump.
  Impartasim aceasi intelegere a fenomenului Trump si de multe ori a trebuit sa ascultam de-a lungul campaniei electorale si dupa de ce prietenii nostrii in special din Romania nu il inteleg sau simpatizeaza.
  Am inteles atunci ca acesti oameni nu stiu sa acceseze si alte surse decit televiziunile la indemina.
  Ne place si felul cum a-ti ales sa scrieti cartea, folosind si exemple la indemina cititorului roman.
  Am remarcat si prezenta dumneavoastra constructiva la televiziune.
  Felicitari deci, vom reveni cind vom termina cartea.
  Cu deosebita stima,
  Iulian si Viorica Tocaciu
  Australia/Romania

 4. Domnule Neamtu- v-a urmaresc cu placere , sunt impresionat de clarviziunea dumneavoastra in special in comentariile despre Presedintele DONALD TRUMP sper s-a reusiti in a face o Rominie mai buna , respectata si condusa de oameni adevarati- patrioti si demni de Respect ca Dumneavoastra – George Viteazu/Timisoara—USA Pennsylvania

 5. sunteti o oaza de speranta pentru viitorul nostru al Romanilor simpli
  astazi am vizionat o emisiune pe B1 in care va aratati disponibilitatea de a-i ajuta pe cetatenii ce au probleme cu statul Roman si nu au mijloacele necesare sa invinga

 6. Cum ramane cu migratia masiva a romanilor ( prof . Florin Colceag peste 10 milioane ) si ma refer la asta deoarece ,vad ca va referiti doar la migratia masiva din zona africa / asia . Sau noi nu suntem un pericol pentru cei bogati ?! ( Nota Canadienii vor sa reintroduca viza pentru romani pentru ca i-am luat cu asalt și bulgarii nu !!!Care este explicatia ca de ex. Bulgarii nu fac asta ? )

 7. Caracterizarea Poetului Clown,revolutionarul securist,este absolut geniala d-le Mihai Neamtu!Sincere felicitari!Keep up your good work!
  Cu salutari cordiale din Nederland : “Nordul spiritual al lumii occidentale.” -:)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.