Cine sunt

Prietenii mă văd ca pe un scriitor, educator și om politic vocal. Dușmanii ar prefera să nu mă vadă deloc.

Am copilărit la poalele Munților Apuseni, unde am învățat să iubesc libertatea, cărțile și caii fără căpăstru.

La 18 ani, ca olimpic național la Filozofie, am văzut prima oară Occidentul. Zece ani mai târziu am devenit doctor al King’s College Londra. De-a lungul timpului, am fost lector la Acton University, dar și conferențiar, public speaker sau trainer. Am scris mai mult de zece cărți și mai puțin de o sută. Temele favorite: libertatea, credința și valorile civilizației iudeo-creștine.

Conversațiile m-au adus în preajma unor importanți oameni de cultură, de la regretatul istoric Neagu Djuvara, poetul Ioan Alexandru, teologii Andrew Louth, John Behr sau David Bentley Hart până la scriitorul Andrei Pleșu, medievistul Adrian Papahagi, diplomatul Teodor Baconschi, muzicianul Grigore Leșe sau eseistul Horia-Roman Patapievici. M-am sfătuit cu politicieni de anvergură din România, Europa occidentală și Statele Unite.

I-am citit cu atenție pe vechii greci, de la Platon și Aristotel până la Ioan din Patmos sau Pavel din Tarsus. Am parcurs comentarii patristice ale Bibliei și canonul modern al filozofiei.

Călătoriile de studiu m-au condus în zeci de țări din patru continente: Egipt, SUA, Italia, Guatemala, China, Iordania, Turcia, Hong Kong, Ucraina, Lituania, Islanda, Canada și altele. Aflat în străinătate, n-am trimis românilor cărți poștale, ci eseuri despre Nordul spiritual al lumii occidentale. Între cărțile publicate, remarcă două titluri de best-seller: Vârstele Iubirii (2016) și Fenomenul Trump (2017).

Pe lângă zecile de mii de volume din casele românilor, intervențiile Facebook LIVE și YouTube au depășit cinci milioane de vizualizări.

Donează „Povara libertății. Atei, sfinți, genii și gangsteri politici”

Fă cadou unui tânăr din România acest „curs concentrat de teologie politică” (Adrian Papahagi) care se prezintă publicului într-o ediție integral revizuită, înnoită și adăugită. Vă mulțumim! Echipa #RomâniaDeșteaptă

$12.97

În toamna anului 2011, un manifest intitulat Noua Republică a declanșat o mișcare civică de la firul ierbii, atrăgând votul a zeci de mii de compatrioți. Claritatea doctrinară a platformei noastre a dat României o gură de oxigen. Când evaluez acel start-up politic, sunt mândru de aplombul și energia oamenilor cu care am lucrat atunci, pro bono. Le mulțumesc!

În nenumărate apariții TV, am apărat libertatea individuală și valorile civilizației iudeo-creștine.

Sunt dublu licențiat al Universității Babeş-Bolyai din Transilvania. Într-o carte viitoare vreau să povestesc experiența trăită ca student Erasmus al Universității Ludwig Maximilians din Bavaria și Master of Arts al Universității din Durham. După absolvirea Universității din Londra, King’s College am urmat stagii de cercetare în Statele Unite la Russell Kirk Center (Mecosta, Michigan) și Woodrow Wilson International Center for Scholars (Washington DC).

Întors acasă, am devenit bursier la Colegiul Noua Europă, asumând apoi directoratul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. Am lansat o revistă la standarde internaționale: History of Communism in Europe. A New Journal in Comparative Politics. Obsesiile pașoptiste m-au făcut să mă zbat pentru nașterea Institutului de Istorie a Religiilor (apărut în 2008, sub cupola Academiei Române), dar și să coordonez programele educative ale Fundaţiei Creştin-Democrate.

Lupt mai departe pentru o Românie deșteaptă, adică pentru o națiune sănătoasă trupește, trează spiritual, prosperă economic, puternică militar și tânără demografic. În marele concert al națiunilor, vocea noastră are un timbru aparte. Să-l cultivăm.

17 comentarii »

 1. Simate Dle Neamtu !
  Va admir si va apreciez foarte mult,sunteti unu tinar scolit ,educat,si cu mult bun simt ,de aceea va rog sa va intoarceti in politica, tara are nevoie de oameni ca Dstra.Un mare cistig ar fi ca Dl Presedinte Johannis sa va ofere un loc de consilier,cistiga tara si noi toti.

  Cu deosebit respect
  Walter von Grappendorf

 2. Stimate domnule Mihai Neamtu,
  Tocmai am cumparat cartea dumneavoastra: Fenomenul Trump si America Profunda si de la primele pagini am fost impresionati de felul cum a-ti abordat prezentarea acestui om de afaceri extraordinar,persoana media unica si autor de mare success, azi Presedintele USA Donald J.Trump.
  Impartasim aceasi intelegere a fenomenului Trump si de multe ori a trebuit sa ascultam de-a lungul campaniei electorale si dupa de ce prietenii nostrii in special din Romania nu il inteleg sau simpatizeaza.
  Am inteles atunci ca acesti oameni nu stiu sa acceseze si alte surse decit televiziunile la indemina.
  Ne place si felul cum a-ti ales sa scrieti cartea, folosind si exemple la indemina cititorului roman.
  Am remarcat si prezenta dumneavoastra constructiva la televiziune.
  Felicitari deci, vom reveni cind vom termina cartea.
  Cu deosebita stima,
  Iulian si Viorica Tocaciu
  Australia/Romania

 3. Domnule Neamtu- v-a urmaresc cu placere , sunt impresionat de clarviziunea dumneavoastra in special in comentariile despre Presedintele DONALD TRUMP sper s-a reusiti in a face o Rominie mai buna , respectata si condusa de oameni adevarati- patrioti si demni de Respect ca Dumneavoastra – George Viteazu/Timisoara—USA Pennsylvania

 4. sunteti o oaza de speranta pentru viitorul nostru al Romanilor simpli
  astazi am vizionat o emisiune pe B1 in care va aratati disponibilitatea de a-i ajuta pe cetatenii ce au probleme cu statul Roman si nu au mijloacele necesare sa invinga

 5. Cum ramane cu migratia masiva a romanilor ( prof . Florin Colceag peste 10 milioane ) si ma refer la asta deoarece ,vad ca va referiti doar la migratia masiva din zona africa / asia . Sau noi nu suntem un pericol pentru cei bogati ?! ( Nota Canadienii vor sa reintroduca viza pentru romani pentru ca i-am luat cu asalt și bulgarii nu !!!Care este explicatia ca de ex. Bulgarii nu fac asta ? )

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.