Ultimul Rege al României…

Dacă mă gândesc bine, familia mi-a insuflat respectul pentru Maiestatea Sa, Regele Mihai I.

Bunicul din partea mamei îl întâlnise pe frontul estic. În anii comunismului târziu, încă mai deținea monede bătute cu portretul Suveranului dinainte de 1947. Am citit cu uimire odiseea umilinței prin care un Rege exilat a trebuit să treacă, pentru a-și hrăni familia într-o țară străină. A învățat o nouă meserie, a acceptat o existență frugală, lipsită de pretenții sau farafastâcuri.

Eram copil, dar îmi amintesc mesajele Regelui Mihai transmise românilor prin Radio Europa Liberă. După umilințele aplicate fostului Suveran de Regimul Iliescu, am descis să învăț Imnul Regal: „Trăiască Regele, în pace și onor, de Țară iubitor, și-apărător de Țară”.

Am apoi citit și interviurile lui Mircea Ciobanu care evocau o figură luminoasă, dornică să păstreze valorile României Mari: onoarea, credința, demnitatea.

După revoluția anticomunistă, Regimul Iliescu a mobilizat mii de jandarmi și forțe polițienești pentru a descuraja milioanele de români care îi arătau Regelui Mihai dragoste sau simpatie. „Fostul Rege se situează singur în afara poporului român”, declara Ion Iliescu, atunci. Răzeșii Bucovinei au răspuns, la Putna: „Regele în țară, comuniștii afară!”

Mihai I era, pentru țăranii din patria lui Ștefan, printre ultimii Regi ortodocși ai lumii…

11 Comments »

  1. Da…., frumos articol….., dar nu trebuie uitat ca pentru Romania Actul de la 23 August a fost o tradare, Stalin a luat prizonier toata Armata Romana….In comparatie cu Ungaria,Iugoslavia si Bulgaria,vecinii nostrii, am avut cea mai proasta politica,fara un serviciu de informatii…..activ….Cine a mai pierdut aprox.500.000 de soldati pe cele doua fronturi ? Da regele trebuie respectat…,cu o conditie,sa-si scrie memoriile cinstit,nici cu KGB,nici cu CIA….Este ultimul Rege ortodox, dar nu ultimul tzar……….,Luc. PS. Nu mai vorbim de Antonescu si Ceausescu….,care au fost dezinformati cu usurinta……Cine se opune ca Romania sa fie neutra ? Ne-am saturat sa fim la rascruce de imperii: cand cu turcii,cand cu rusii,…….

  2. Dumnezeu să-l odihnească ! Cândva a fost prea tânăr pentru complexitaea problemelor României, apoi prea bătrân pentru o Româmie programată la distrugere…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.