Basarabia este România!

Având un nume predestinat, ambasadorul Administrației Obama la Chișinău, domnul James Pettit, a declarat recent că “Moldova nu e România”. Sigur, cunosc și eu niște texani care nu simt deloc că Austin ar fi parte din aceeași țară ca Washington D.C… Alții cred că bucăți întregi din California aparțin deja statului Mexic.
Personal, chiar nu țin să luăm lecții de istorie de la diplomați de mâna a doua. Republica Moldova este efectul juridico-politic al odiosului pact Ribbentrop-Molotov. Din păcate, alegerea doamnei Clinton ca președinte ale Statelor Unite va produce multe mesaje de tipul “restart”, “forget about it” sau “let’s move on”…
Nu mă interesează atât de mult alegerile pentru șefia SUA, cât soarta românilor aflați la gurile Dunării. Exerciții eșuate de “nation-building” am tot văzut, de la neoconservatorii lui Bush Jr până la Obama & co. Sper să nu fie cazul Moldovei, al cărui loc natural este în granițele României.
Mi se pare important ca elita politică și academică de la București să reacționeze decent, dar ferm, atunci când diplomați străini sau gugumani autohtoni spun crase neadevăruri istorice. Măcar atâta lucru putem face pentru cei trădați de Ion Iliescu prin Tratatul de Pace cu U.R.S.S, semnat în 1991.
Evident, președintele Klaus Johannis tace. E sfârșit de august și vacanțele, pesemne, vin la supra-ofertă.
Post-Scriptum: Pentru a lămuri sensul trădării hitleristo-staliniste, citez din document Pactul Pactul Germano-Sovietic de neagresiune semnat pe vremea când Neville Chamberlain era încă Premierul Marii Britanii.
“(…) Protocolul Adiţional Secret (Geheimes Zusatzprotokoll)
Articolul III. Privitor la Sud-estul Europei, atenţia este atrasă de către partea Sovietică privitor la interesul acesteia în Basarabia (das Interessen an Bessarabien betont). Partea Germană declară dezinteresul politic total în această regiune.
Articolul IV. Prezentul Protocol trebuie tratat de ambele părţi ca unul strict secret.
Moscova, 23 August 1939.
Pentru Guvernul Reih-ului German, v. Ribbentrop
Plenipotenţiarul Guvernului U.S.S.R., V. Molotov.”

1 Comment »

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.