Care profesii nu pot fi înlocuite de roboți?

#jobs #leadership #future

Dacă există o caracteristică a timpurilor noastre, aceasta este schimbarea meseriilor în funcție de nevoile pieței. 
Pentru adolescenții de astăzi, zețarii din tipografii reprezintă o mare necunoscută. De ce? Pentru că imprimantele digitale au revoluționat industria cărții. 

Mai țineți minte popularitatea filmelor Kodak? Telefoanele digitale au înlocuit aproape cu desăvârșire nevoia de fotografie tipărită. Vă amintiți cozile studențești la “un xerox” sau “Internet Cafe”? Dar sutele de oameni adunați pentru a sărbători Revelionul alături de ProTV în Pache Protopopescu? S-au dus toate aceste întâmplări, mai ales datorită revoluțiilor din domeniul cunoașterii și a diversificării surselor de informare.

Marile acceleratoare de inovație ale Occidentului vor impune o reformă drastică în multe domenii. Șomajul va fi o amenințare reală pentru cei care nu se schimbă.

Nu sunt un specialist, dar estimez că peste două decenii multe meserii vor dispărea în virtutea prezenței roboților și a tehnologiei inteligente. 

Cine va câștiga? Cel care se va adapta, precum animalele în natură. 

Va avea succes omul căruia nu-i va fi rușine să deprindă noi abilități, noi cunoștințe și noi îndemânări. Ce anume? Lucruri diferite de aproape tot ce a învățat în prima tinerețe!

Sunt o mulțime de oameni muncitori care sunt astăzi angajați (și prost plătiți) într-o profesie oarecare doar pentru că acum 10-20 de ani au terminat un liceu sau o facultate; profesia lor a fost determinată de profilul facultății și profilul facultății a fost ales cu judecata asupra viitorului pronunțată de o persoană de 18 ani (influențată probabil de familie, dascăli, mediu). 

Merită oare să rămâi blocat și la 35 ani într-o opțiune asumată conjunctural la sfârșitul clasei a XII-ea? 

Cred că și în 2016 unii vor face estimări greșite, în timp ce alții vor paria corect sub raport profesional. Nu vor greși cei care – indiferent de industrie ori servicii – vor continua să-și dezvolte abilitățile de comunicare, organizare, mentorat sau leadership – trăsături ale inteligenței emoționale imposibil de înlocuit de un robot, o mașină sau un calculator.

Vechiul și noul sunt într-un permanent dialog. Războiul de țesut a dispărut, dar nu și dragostea de frumos. Satul tradițional nu mai există, dar a rămas dorința noastră de simplitate, ordine și curăție.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.