România anti-fragilă

Numărăm dosare și jubilăm din pricina cătușelor puse la mâinile altora…


O țară eliberată de comunism în 1989 ar fi putut celebra altceva astăzi: măcar 10,000 de firme start-up, o generație de aur la fotbal, o nouă linie de olimpici în gimnastică sau atletism.

Cum arătam astăzi în ochii liderilor lumii dacă aveam o creștere demografică la 25 milioane de locuitori (după modelului optimismului social existent în Israel)? 

Dar dacă am fi construit primul TGV pe ruta Arad-Brașov? Dar dacă am fi obținut un Nobel pentru literatură? Ce modele ar fi avut tinerii dacă urmăreau canonizarea sfinților din închisorile tuturor dictaturilor sau dacă aveau, la București, acces liber într-un Muzeu al dictaturii comuniste?

Cum defilam prim lumea civilizată dacă românii ar fi deținut licența unor noi tehnologii anti-cancer? Dar dacă puteam trata leucemia în spitalele noastre de provincie?Câți bani din străinătate am fi atra dacă am fi avut mari succese în educația universitară? Și ce turism sau comerț găzduia România oare la inaugurarea celui de-al 5789-lea kilometru de autostradă…

Voi cum credeți că putem ajunge aici? 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.