Durham Cathedral: frumusețea din piatră

Durham e un vechi orășel al Angliei care impune prin frumusețea colegiilor universitare și silueta unui magnific templu creştin.
 
Construită în stil romanic şi dedicată Maicii Domnului la începutul mileniului trecut, biserica ‘Our Lady’ are o înfățisare princiară. Rectilinie, austeră și de o severă perfecţiune, ea fericeşte privirea călătorului sau a pelerinului. „Există un loc în rai pentru asemenea frumuseţi”, a spus Părintele Stăniloae când i-a văzut croiala în piatră. Ca atâtea alte catedrale din Europa, o asemenea „arătare” smulge admirația oricărui vizitator.
 
Am contemplat basilica în nenumărate rânduri, seara şi dimineaţa, la amurg sau către un răsărit de soare. Geometria pietrelor mi-a vorbit despre demnitatea acelei vechi afirmaţi latinești: christianus sum. Unii descoperă un muzeu medieval, alții văd o biserică vie. Dar nimeni nu ratează conturul maiestății.
 
Am pătruns în interior și am simțit puterea rugăciunii rostite fără întrerupere timp de-un mileniu. M-am închinat la moaştele sfântului Cuthbert (†687), aduse de călugării din Lindisfarne în catedrală (sec X), alături de venerabilul Beda (†735, Jarrow).
 
Să fie, oare, aerul acesta rarefiat îndatorat vieții ascetului Simeon, cel care a scris Historia ecclesiae Dunelmensis?
 
Nu știu, dar există locuri sacre a căror memorie străbate veacurile.
Creştinismul a plantat pretutindeni mostre de frumusețe eternă. Și doar pentru asta, putem fi recunoscători.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.