Bio

Sunt un scriitor român, conferențiar și free-lancer. Am scris peste zece cărți în apărarea libertății individuale și a valorilor creștine.

Publicul larg din România și Diaspora mă cunoaște ca om implicat în viața cetății.

În ziua de 17 septembrie 2011, am lansat un Manifest pentruo Nouă Românie.

Împreună cu alți tineri, am generat o mișcare civică pe care am transformat-o într-un prim partid românesc – Noua Republică afiliat la Alianţa Conservatorilor şi a Reformiştilor Europeni (alături de britanici, polonezi, etc.).

0001 neamtu

Am mișcat sufletele a zeci de mii de români și am adus încrederea într-un alt viitor.

Când evaluez acest start-up, chiar sunt mândru de ce echipa noastră. Am avut ideile cele mai bune, creativitate, energie și curaj.

I-am inspirat pe alții cu aplombul și claritatea noastră doctrinară. Am creat un precedent demn și curajos.

N-aș fi activat în viața cetății fără să-mi fac temele ca student al gândirii politice și observator al scenei internaționale.

Am avut nenumărate apariții TV la posturi naționale (Realitatea.tv, Digi, B1.tv, TVR, Nașul.tv) și internaționale (Euronews, SkyNews, etc).

Parcursul meu academic include două licențe la Universitatea Babeş-Bolyai din Transilvania, dar și experiența ca student Erasmus al Universității Ludwig Maximilians din Bavaria. Am obținut titlul de Master of Arts la Universitatea din Durham și am devenit, în toamna anului 2008, doctor al Universității din Londra, King’s College (World Top 25).

Studiile post-universitare includ stagii de cercetare în Statele Unite la Russell Kirk Center (Mecosta, Michigan) și Woodrow Wilson International Center for Scholars(Washington DC), unde am primit bursa Institutului Cultural Român.

Întors acasă, am câștigat poziția de fellow laColegiul Noua Europă, o instituție privată fondată și condusă de Profesorul Andrei Pleșu. Din 2010, am fost director științific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. Am lansat o revistă la standarde internaționale: History of Communism in Europe. A New Journal in Comparative Politics.

Între cărțile publicate, menționez:

Fenomenul Trump și America profundă, 2017. Vârstele Iubirii, 2016; Credințăși rațiune. Dialoguri, contradicții, împăcări, 2013; Zeitgeist. Tipare culturale și conflicte ideologice, 2010; Povara libertății. Antiteze, paradigme și biografii moderne, 2009; Verbul ca fotografie. Dizidențe culturale și comentarii politice, 2009; Elegii conservatoare. Reflecții est-europene despre religie și societate, 2009; Bufnița din dărâmături. Insomnii teologice în România post-comunistă, 2008 (prima ediție: 2005); Gramatica Ortodoxiei. Tradiția după modernitate, Iași, 2007. Volume editate: Memory, Humanity, and Meaning. Essays in honor of Andrei Pleșu’s sixtieth anniversary, offered by NEC alumni & friends, 2009, împreună cu Bogdan Tătaru-Cazaban; (co-editor), O filozofie a intervalului. In Honorem Andrei Pleșu, 2009.

Includ la capitolul reușite și contribuția la naștereaInstitutului de Istorie a Religiilor sub cupola Academiei Române, coordonarea unor programe educative la Fundaţia Creştin-Democrată, cele peste 100 sută de conferințe publice în țară și străinătate (de la Bruxelles la Sfântu Gheorghe și de la Rădăuți la Boston sau Los Angeles), plus întâlnirile aplicate cu studenții mei din București sau Arad.

N-am fost niciodată singur în tot ceea ce am întreprins. Inițiativele menționate mai sus s-au conturat alături de oameni extraordinari, animați de-un entuziasm specific românilor care, rămași acasă ori întorși din Occident, și-au dorit mai mult de la viață.

Visez și lupt mai departe pentru o Românie liberă, sănătoasă și deșteaptă, trează spiritual, prosperă economic și puternică demografic în dinamica lumii occidentale.

8 comentarii »

 1. Simate Dle Neamtu !
  Va admir si va apreciez foarte mult,sunteti unu tinar scolit ,educat,si cu mult bun simt ,de aceea va rog sa va intoarceti in politica, tara are nevoie de oameni ca Dstra.Un mare cistig ar fi ca Dl Presedinte Johannis sa va ofere un loc de consilier,cistiga tara si noi toti.

  Cu deosebit respect
  Walter von Grappendorf

  Apreciază

 2. Stimate domnule Mihai Neamtu,
  Tocmai am cumparat cartea dumneavoastra: Fenomenul Trump si America Profunda si de la primele pagini am fost impresionati de felul cum a-ti abordat prezentarea acestui om de afaceri extraordinar,persoana media unica si autor de mare success, azi Presedintele USA Donald J.Trump.
  Impartasim aceasi intelegere a fenomenului Trump si de multe ori a trebuit sa ascultam de-a lungul campaniei electorale si dupa de ce prietenii nostrii in special din Romania nu il inteleg sau simpatizeaza.
  Am inteles atunci ca acesti oameni nu stiu sa acceseze si alte surse decit televiziunile la indemina.
  Ne place si felul cum a-ti ales sa scrieti cartea, folosind si exemple la indemina cititorului roman.
  Am remarcat si prezenta dumneavoastra constructiva la televiziune.
  Felicitari deci, vom reveni cind vom termina cartea.
  Cu deosebita stima,
  Iulian si Viorica Tocaciu
  Australia/Romania

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s