Mihail Neamțu

Cine sunt

Prietenii mă văd ca pe un scriitor, educator și om politic. Dușmanii ar prefera să nu mă vadă deloc.

M-am născut la poalele Munților Carpați, într-un oraș niciodată prea mic pentru visele mari ale copilăriei. Bunicii de la țară m-au învățat să iubesc credința, libertatea, munca și caii fără căpăstru.

Cea mai puternică amintire a copilăriei se leagă de bubuiturile auzite-n dimineața zilei de 21 decembrie 1989. Auzisem despre măcelul de la Timișoara. Mașinile blindate treceau prin fața casei iar tata protesta în piața orașului, alături de mii de alți arădeni. Am înțeles, atunci, că decizia politică poate salva ori curma viața unui om drag ție.

Timpul a trecut și, crescut întru cultura performanței, m-am trezit olimpic național la Filozofie. Împreună cu ceilalți premianți, am ieșit la optsprezece ani pentru prima oară din țară. Am contemplat atunci frumusețile Occidentului astăzi schimbat: Viena, Paris, Londra și Oxford. Zece ani mai târziu, deveneam doctor al King’s College din capitala Regatului Unit (o școală care-a dat lumii patru laureați ai premiului Nobel, scriitori de talia lui John Keats sau John Ruskin, dar și demnitari importanți, cum ar fi vice-premierul Canadei, ministrul de externe al Japoniei sau Primul-Ministru al Iordaniei).

Am scris mai mult de zece cărți și mai puțin de o sută. Temele favorite ale scrierilor mele sunt libertatea, credința creștină și Marile Cărți. I-am citit pe vechii greci, de la Platon și Aristotel până la Ioan din Patmos sau Pavel din Tarsus. Am parcurs comentarii patristice ale Bibliei și canonul modern al filozofiei. Am fost trei ani consecutiv lector-invitat la Acton University, dar și trainer pentru cursuri despre oratorie, arta povestirii și limbajul liderilor.

Drumurile vieții m-au adus în preajma unor importanți oameni de cultură, de la regretatul istoric Neagu Djuvara, poetul Ioan Alexandru sau teologi precum Andrew Louth, Ioan Ică Jr., John Behr și David Bentley Hart până la scriitorul Andrei Pleșu, medievistul Adrian Papahagi, diplomatul Teodor Baconschi, muzicianul Grigore Leșe sau filozoful Horia-Roman Patapievici. M-am sfătuit cu politicieni de anvergură din România, Europa și Statele Unite.

Sunt dublu licențiat al Universității Babeş-Bolyai din Transilvania. Într-o carte recent apărută povestesc experiența trăită ca student Erasmus al Universității Ludwig Maximilians din Bavaria și Master of Arts al Universității din Durham. După absolvirea Universității din Londra, King’s College am urmat stagii de cercetare în Statele Unite la Russell Kirk Center (Mecosta, Michigan) și Woodrow Wilson International Center for Scholars (Washington DC). Aflat în străinătate, n-am trimis românilor cărți poștale, ci eseuri despre Nordul spiritual al lumii occidentale.

Călătoriile de studiu m-au condus în zeci de țări din patru continente: Egipt, Canada, SUA, Italia, Guatemala, China, Iordania, Turcia, Hong Kong, Grecia, Ucraina, Lituania, Islanda și altele.

Întors acasă, am devenit bursier la Colegiul Noua Europă, asumând apoi directoratul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. Am lansat o revistă la standarde internaționale: History of Communism in Europe. A New Journal in Comparative Politics. Obsesiile pașoptiste m-au făcut să mă zbat pentru nașterea Institutului de Istorie a Religiilor (apărut în 2008, sub cupola Academiei Române), dar și să coordonez programele educative ale Fundaţiei Creştin-Democrate.

În toamna anului 2011, un manifest intitulat Noua Republică a declanșat o mișcare civică de la firul ierbii, atrăgând votul a zeci de mii de compatrioți. Claritatea doctrinară a platformei noastre a dat României o gură de oxigen. Când evaluez acel start-up politic, sunt mândru de aplombul și energia oamenilor care au lucrat pro bono. În sfârșit, am sprijinit cu entuziasm toate proiectele de reformă și înnoire ale Dreptei populare, creștin-democrate și conservatoare.

Între cărțile primite bine de public, aș menționa două titluri best-seller: Vârstele Iubirii (2016) și Fenomenul Trump (2017). Pe lângă zecile de mii de volume din casele românilor, intervențiile Facebook, Instagram și YouTube au depășit 20.000.000 vizualizări.

În fiecare zi, merită să luptăm pentru o Românie deșteaptă, adică trează spiritual, sănătoasă trupește, prosperă economic, puternică militar și întinerită demografic. În marele concert al națiunilor europeană, vocea noastră are un timbru aparte.

Skip to toolbar