Cum l-am cunoscut pe Jordan Peterson

Jordan Peterson e și-n realitate așa cum îl știți deja: o fântână de idei clare și distincte, un taifun al inteligenței strălucitoare – formată științific, antrenată filozofic —, o tornadă verbală, capabilă să se oprească oricând din mișcare pentru a privi interlocutorul, pentru a asculta alte opinii, pentru a descoperi noutatea.

Autentic și vulnerabil, capabil să verse o lacrimă chiar și-n fața unor străini, curtenitor și elegant, Jordan Peterson e nu doar un profesor, ci și un confesor. A ascultat povestea multor vieți distruse de nihilism, dezordine, haos. A văzut ca psihoterapeut catastrofa indusă de viciu. A trăit el însuși, la intensitate maximă, suferința, abandonul ori singurătatea.

Printr-un har nemeritat și-o foarte ghidușă lucrare a Providenței divine, la invitația unor prieteni minunați — Paul Susman & Gabriel Cabau —, am luat ieri cina cu Jordan & Tammy Peterson într-un restaurant din București.

București, 16 iulie 2022

Alături de Horia Patapievici și câțiva tineri politicieni și antreprenori, am discutat despre logos și viață, despre demografie și natalitate, despre erorile postmodernismului și virtuțile creștinismului, despre Dostoievski și Eliade, despre Justin Trudeau și Donald Trump, despre rațiunea seculară și credința situată dincolo de un sistem de propoziții normative.

Pentru că suntem într-un cerc restrâns de prieteni, vă pot mărturisi câteva lucruri. Soția lui e de-o simplitate uluitoare. Am povestit și cu domnia sa în privat despre… rugăciune. E ceea ce i-a transformat viața în bătălia cu cancerul.

Jordan Peterson e magnetic și cuceritor. E foarte intens, așa cum îl știți, dar și tandru.
Îmi mărturisesc uluirea în fața acestui veritabil TGV al gândirii sistematice: trecea rapid prin gările pasagerilor uluiți că nu țin pasul.

Am petrecut cam două ore și jumătate. Într-o discuție cu Horia Patapievici, Jordan a spus: “Love is the Ontological Principle. Love is the absolute reality, greater than pain. God is Love and Love is God.”

Momentul de maximă intensitate al serii l-a reprezentat relatarea deschisă a luptei soției lui Jordan Peterson cu o boală necruțătoare.

Prin competența medicilor și rugăciunea intensă făcută pe patul de spital, cancerul care trebuia s-o lichideze în doar 11 luni pe Tammy a fost înfrânt.
Viața e un dar neprețuit de care ar trebui să ne bucurăm în fiecare zi, în fiecare clipă.
Mihai Neamțu

1 Comment »

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.