Bea apă de unde și calul se adapă. Așează-ți capul unde pisica doarme cel mai bine. Plantează un copac unde vezi cârtița făcând tunel. Construiește o casă nu departe de locul încălzit de-un șarpe. Sapă o fântână unde vezi păsările vesele făcându-și cuiburi, în bătaia soarelui.

Mergi la somn devreme și trezește-te odată cu găinile, astfel nu vei pierde răsăritul și nicio clipă a zilei. Fiecare zi va fi un nou început și vei căpăta o perspectivă minunată asupra vieții.

Hrănește-te cu fructe parfumate care atrag și un viermișor. Alege ciupercile cercetate și de musculițe. Mănâncă legume crude și fructe proaspete pentru a avea vigoare în trup, o minte ageră și-o inimă de leu.

Dacă îți arunci ochii mai des spre văzduh și vezi bolta nopții sau claritatea zorilor de zi, vei avea o minte mai liniștită și gânduri mai ordonate.

Preferă liniștea în locul vorbăriei: tăcerea va coborî spre adâncul sufletului, iar mintea ta va deveni limpede, calmă și odihnitoare. Zâmbește des, fii bun și roagă-te mereu: vei încălzi inima, curățind totodată sufletul. Trăiește bucuros cu semenii și cu Dumnezeu!

(*Text apocrif, atribuit Sf. Serafim de Sarov, călugăr și mistic rus, 1754-1833.)