Masca obligatorie!

În vremuri de pandemie, utilizarea măștilor trebuie să devină obligatorie — o spun după ce am studiat atent declarațiile medicilor din Coreea de Sud, Hong Kong sau Cehia. În țara lui Franz Kafka și Antonín Dvořák, toți cei care ies din casă poartă mască! Norma de igienă publică este obligatorie din 18 martie.

Desigur, o să-mi spuneți că-n România nu se găsesc măști nici măcar pentru cadrele medicale. Da, iar eu vă răspund că-n comuna Malcesine din apropierea orașului Verona măștile sunt livrate gratuit într-un plic sigilat pe adresa fiecărui locatar.

Nu doar țări europene precum Cehia, Bulgaria sau Austria au impus acest trend, ci și societățile asiatice au decis că orice formă de acoperire a nasului și a gurii diminuează riscul transmiterii virusului Covid-19, o simplă pânză din bumbac blocând expectorațiile involuntare.

Iată ce spune profesorul Kim Woo-joo de la Spitalul Universitar Guro din Seul: „Unul dintre motivele pentru care Coreea are o rată relativ mică de infecţii este că lumea poartă mască şi se spală frecvent pe mâini“! Următorul ordin militar va punea impune această măsură stingheritoare, poate, dar necesară.

Un ultim argument economic, pe lângă pledoaria medicală? Vom putea relansa industria românească a confecțiilor, grav afectată de închiderea mall-urilor din România, dar și a piețelor externe. Încă ceva: acum o săptămână am insistat ca Suceava să intre în carantină. Trei zile mai târziu, Guvernul a luat această decizie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.