Rețeta subdezvoltării
Sunt mii oameni cu funcții care freacă menta în fiecare dimineață, ventilând zvonuri, bârfind pe la colțuri, povestind la cafele, privindu-se-n oglindă. Îi întrebi după un an-doi de la preluarea puterii ce-au făcut concret pentru comunitate? Lipsesc proiectele, dar abundă scuzele. Omul n-are viziune, dar se strecoară. Ce face toată ziua? Lucrează la imagine. All day long. Are competențe aproximative, nu citește nimic, n-are calendar, respinge ideea de feedback, se crede atotștiutor, tratează orice sfat constructiv drept afront personal. Căutați aici rețeta subdezvoltării noastre cronice: prostul la conducere.
#FormeFărăFond
“”Căutați aici rețeta subdezvoltării noastre cronice: prostul la conducere””, afirma dl. Neamtu; eu mi-as permite sa adaug ca si incompetentul aflat la conducere are o contributie substantiala la “”reteta subdezvoltarii””.
Cazul tipic este al primarilor care, in cea mai mare parte a lor, nu castiga alegerile in baza vreunei competente administrative cu care sa fi convins electoratul, ci gratie fortei electorale avute de partidele care-i sprijina in campania electorala.
Doar asa se poate explica faptul ca d-na Firea a castigat “”en fanfare”” alegerile in Bucuresti, desi distinsa doamna nu a demonstrat vreodata vreo competenta administrativa.
PSD a facut-o primar pentru ca d-na Firea este simpatica, are o notorietate castigata ca jurnalist, iar in Bucuresti lumea se saturase de coruptia si ineficienta primarilor pedelisiti sau liberali, iar fostul primar general Oprescu, spre norocul pesedistilor, nu mai era membru PSD, astfel ca prestatia grotesca a acestui domn la Primaria Generala a Capitalei nu a putut fi pusa in seama pesedistilor.
In sectorul 5, un personaj gregar si primitiv precum Vanghelie a fost inlocuit de pesedistul Florea; omul a fost judecator, a trait in inaltele sfere in care se situeaza magistratii, astfel incat trecerea domniei sale de la profesiunea de judecator la aceea de primar nu putea sa se soldeze decat cu o prestatie si o ineficientza penibile; actualmente sectorul 5 este administrat chiar mai prost decat era pe vremea lui Vanghelie.
Cat timp aspirantii la functii administrative precum cea de primar sau de ministru nu sunt obligati sa faca mai intai o scoala de administratie publica si un stagiu de voluntariat in domeniile respective, vom avea in continuare nu doar prosti, ci si incompetenti in aceste functii, iar rezultatul va fi, asa cum bine a remarcat dl. Neamtu, mentinerea subdezvoltarii.