Cine sunt, ce am făcut și-n ce cred?

Prietenii mă văd ca pe un scriitor și om politic. Dușmanii ar prefera să nu mă vadă deloc.

M-am născut la poalele Munților Carpați, într-un oraș niciodată prea mic pentru visele mari ale copilăriei. Bunicii de la țară m-au învățat să iubesc credința, libertatea, munca și caii fără căpăstru. Cea mai puternică amintire se leagă însă de ziua de 21 decembrie 1989 din chiar ajunul prăbușirii dictaturii. Mașinile blindate treceau prin fața casei iar tata protesta în piața orașului, alături de mii de arădeni. Atunci am înțeles că decizia politică poate curma viața celor dragi nouă.

Crescut într-o cultură a performanței, am ajuns mai târziu olimpic național la Filozofie. Atunci am ieșit prima oară din țară pentru a contempla frumusețile Occidentului: Viena, Paris, Londra și Oxford. Zece ani mai târziu, deveneam doctor al King’s College din capitala Regatului Unit (o școală care-a dat lumii patru laureați ai premiului Nobel, scriitori de talia lui John Keats sau John Ruskin, dar și demnitari importanți, cum ar fi vice-premierul Canadei, ministrul de externe al Japoniei sau Primul-Ministru al Iordaniei).

Am scris mai mult de zece cărți și mai puțin de o sută. Temele favorite ale scrierilor mele sunt libertatea, credința creștină și Marile Cărți. I-am citit pe vechii greci, de la Platon și Aristotel până la Ioan din Patmos sau Pavel din Tarsus. Am parcurs comentarii patristice ale Bibliei și canonul modern al filozofiei. Am fost lector la Acton University, dar și conferențiar pentru cursuri despre oratorie în mediul privat.

Drumurile vieții m-au adus în preajma unor importanți oameni de cultură, de la regretatul istoric Neagu Djuvara, poetul Ioan Alexandru, teologii Andrew Louth, Ioan Ică Jr., John Behr sau David Bentley Hart până la scriitorul Andrei Pleșu, medievistul Adrian Papahagi, diplomatul Teodor Baconschi, muzicianul Grigore Leșe sau filozoful Horia-Roman Patapievici. M-am sfătuit cu politicieni de anvergură din România, Europa occidentală și Statele Unite.

Sunt dublu licențiat al Universității Babeş-Bolyai din Transilvania. Într-o carte viitoare vreau să povestesc experiența trăită ca student Erasmus al Universității Ludwig Maximilians din Bavaria și Master of Arts al Universității din Durham. După absolvirea Universității din Londra, King’s College am urmat stagii de cercetare în Statele Unite la Russell Kirk Center (Mecosta, Michigan) și Woodrow Wilson International Center for Scholars (Washington DC).

Întors acasă, am devenit bursier la Colegiul Noua Europă, asumând apoi directoratul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. Am lansat o revistă la standarde internaționale: History of Communism in Europe. A New Journal in Comparative Politics. Obsesiile pașoptiste m-au făcut să mă zbat pentru nașterea Institutului de Istorie a Religiilor (apărut în 2008, sub cupola Academiei Române), dar și să coordonez programele educative ale Fundaţiei Creştin-Democrate.

Călătoriile de studiu m-au condus în zeci de țări din patru continente: Egipt, SUA, Italia, Guatemala, China, Iordania, Turcia, Hong Kong, Ucraina, Lituania, Islanda, Canada și altele. Aflat în străinătate, n-am trimis românilor cărți poștale, ci eseuri despre Nordul spiritual al lumii occidentale. Între cărțile publicate, aș menționa două titluri best-seller: Vârstele Iubirii (2016) și Fenomenul Trump (2017). Pe lângă zecile de mii de volume din casele românilor, intervențiile Facebook LIVE și YouTube au depășit zece milioane de vizualizări.

În toamna anului 2011, un manifest intitulat Noua Republică a declanșat o mișcare civică de la firul ierbii, atrăgând votul a zeci de mii de compatrioți. Claritatea doctrinară a platformei noastre a dat României o gură de oxigen. Când evaluez acel start-up politic, sunt mândru de aplombul și energia oamenilor cu care am lucrat pro bono. În sfârșit, am sprijinit cu entuziasm toate proiectele de reformă și înnoire ale Dreptei populare, creștin-democrate și conservatoare.

În fiecare zi, merită să luptăm pentru o Românie deșteaptă, adică trează spiritual, sănătoasă trupește, prosperă economic, puternică militar și întinerită demografic. În marele concert al națiunilor europeană, vocea noastră are un timbru aparte.

10 Comments »

 1. Buna! As incepe prin a spune ca esti un barbat intelept si cu bun simt.Ma bucur ca te-am cunoscut cunoscut prin intermediul retelelor de socializare si ca pot sa iti spun despre mine ce am realizat eu pana acum.
  In prezent am 2 copii ,unul fiind dintr-un concubinaj si unul dintr-o casatorie de 14 ani.
  Dupa despartire am plecat in Italia la munca,am lasat copiii cu parintii si in prezent m-am intors pentru mama deoarece este grav bolnava.
  Copiii mei sunt mari, am o fata si un baiat ,fata este maritata in italia iar baiatul a terminat facultatea Politehnica,Inginerie mecanica.
  In prezent locuiesc doar cu mama . Vazandu-te mereu pe facebook , mi-ai atras atentia prin modul de gandirea ta fata de tara noastra.Imi place ca esti optimist si ca vrei sa devii presedintele Romaniei.Eu te sustin si aprob demersurile care le faci pentru binele tarii.Imi doresc sa afli despre mine ca si eu la randul meu ma consider un patriot si imi doresc ca tara noastra sa infloreasca asa cum ai spus.
  Multumesc ca ti-ai deschis inima in fata mea si ca mi-ai povestit despre tine.
  Vreau sa iti spun ca sunt o femeie independenta si credincioasa,deschisa si poti vorbi orice si oricand cu mine tot ce gandesti si iti face placere.
  Astept un raspuns de la tine.

  • Nimeni nu neaga eruditia, educatia si sofisticarea intelectuala pe care le poseda domnul Neamtu.
   Toate acestea insa nu sunt si o garantie pentru a fi un bun politician; o dovada este chiar conduita politica a dl-lui Neamtu, care, la aflarea invalidarii referendumului de demitere a Basescului, si-a manifestat entuziasmul alaturi de Udrea in fereastra unei toalete, imagini vazute de toata tara la TV.
   Pentru a fi credibil ca politician, dl. Neamtu ar trebui sa isi re-defineasca optiunile politice, pentru ca situarea domniei sale in trecutul recent de partea tabarei Basescu – Udrea ( doi dintre cei mai detestati si corupti politicieni post-decembristi ) nu il onoreaza deloc. Dar absolut deloc.
   In rest, o discutie despre filozofie, istorie sau literatura cu domnul Neamtu nu poate fi decat interesanta si instructiva; politica necesita insa multe alte calitati, care raman a fi dovedite pe viitor de catre domnia sa.
   Desigur ca nimeni nu poate nega dreptul si lbertatea pe care le are dl. Neamtu pentru a-si manifesta orice simpatie sau crez politic, insa asocierea domniei sale cu mai sus mentionatii politicieni, care au facut un imens rau Romaniei, nu este de natura de a-i creste cotatia politica.
   Pe de alta parte, este de remarcat faptul ca dl. Neamtu, spre deosebire de alti admiratori ai clanului Basescu – Udrea, nu a profitat in niciun fel de pe urma celor doi.

 2. Felicitari d-le Prof. Mihai Neamtu ! Cultura dv.vasta place Romanilor din America,….era si timpul pentru un presedinte scolit,nu numai in Arta vicleniei, deschis la nou…,,cu mila de Tara si de Romanitatea ei….,care sa adune intr-o miscare…..,oamenii de bine de la Nasul.tv……Doamne ajuta ! ca tranzitia de la incultura la cultura sa se sfarseasca….., Luc.

 3. De mult imi doresc pentru Romania un presedinte educat si capabil, cu credinta in Dumnezeu. De altfel Corneliu Coposu a spus ca Romania nu o va duce bine pana nu va avea la carma ei un presedinte crestin, adica un presedinte cu frica de Dumnezeu. In spectru politic nu prea vad un asemenea viitor presedinte al Romaniei, dar dumneavoastra imi inspirati multa incredere ca spusele lui Corneliu Coposu se vor adeveri, si in sfarsit Romania va prospera pe toate planurile, iar acest popor oropsit de veacuri va ajunge un popor valoros in concertul natiunilor. Chiar gandul acesta l-am nutrit citind articolul dumneavoastra autobiografic. Ma rog lui Dumnezeu sa traiesc vazandu-va Presedintele Romaniei. MIHAI NEAMTU, PRESEDINTELE ROMANIEI!!!

 4. România are nevoie de oameni educați și cinstiți precum dumneavoastră. Dumnezeu v-a înzestrat cu înțelepciune, credință, patriotism și mulțumim că sunteți un slujitor devotat Lui și poporului român.
  Vă doresc mult succes în activitatea socială, culturală și politică!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.