Cine sunt, ce am făcut și-n ce cred?

Prietenii mă văd ca pe un scriitor prolific, educator și om politic. Dușmanii ar prefera să nu mă vadă deloc (sau măcar să tac, să mă supun ori să dispar).

Copilăria petrecută la țară m-a învățat să iubesc caii, cărțile și libertatea. Curățarea grajdului, desfăcutul cocenilor și plivirea buruienilor din bătătura bunicilor m-au pregătit pentru încercările de mai târziu.

Aveam 18 ani când, devenind campion național la Olimpiada de filozofie, am fost invitat într-o excursie la Viena, Paris, Londra, Oxford. Am înțeles atunci importanța instituțiilor politice occidentale pentru o viață prosperă.

Zece ani mai târziu am devenit doctor al King’s College, școală situată între primele universități ale lumii. În prima tinerețe, i-am citit cu atenție pe Platon, Aristotel, Ioan din Patmos, Pavel din Tarsus, Grigore de Nyssa, Augustin din Hippona, Maxim Mărturisitorul, Descartes, Spinoza, Kant, Hegel, Marx, F. M. Dostoievski, Mircea Eliade, Martin Heidegger, Carl Schmitt, Ludwig von Mises, William F. Buckley, Jean-Luc Marion, ori Nicolae Steinhardt.

Călătoriile de studii m-au dus în zeci de țări: SUA, Italia, Egipt, Guatemala, China, Iordania, Turcia, Hong Kong, Ucraina, Lituania, Islanda, Canada și altele.

Comandă „Povara libertății. Atei, sfinți, genii și gangsteri politici: ce ne-au dat și ce ne-au luat?”

Acest „curs concentrat de teologie politică” (Adrian Papahagi) se prezintă publicului într-o ediție integral revizuită, înnoită și adăugită. *Livrarea în Europa și SUA se face în termen de 30 de zile de la apariția cărții (1 august 2018).

$19.97

N-am trimis acasă doar niște cărți poștale, ci eseuri despre Nordul spiritual al civilizației occidentale. Între cărțile publicate, menționez două titluri de bestseller: Vârstele Iubirii (2016) și Fenomenul Trump (2017).

Pe lângă vagonul de cărți adus în casele românilor, intervențiile Facebook LIVE și YouTube au depășit două milioane de vizualizări.

Am conversat despre bine, adevăr și frumos cu importanți oameni de cultură, de la regretatul istoric Neagu Djuvara, poetul Ioan Alexandru sau muzicianul Grigore Leșe până la eseistul Andrei Pleșu, filozoful Gabriel Liiceanu sau fizicianul Horia-Roman Patapievici. M-am sfătuit cu politicieni de anvergură, de la Traian Băsescu până la David Cameron, fără să uit vreodată de unde am plecat.

Am creat o mișcare politică de la firul ierbii, atrăgând votul a zeci de mii de compatrioți. Când evaluez acel start-up Noua Republică, sunt mândru de entuziasmul și energia civică a oamenilor cu care am lucrat pro bono. Ideile și acțiunile noastre au inspirat mai târziu alte mișcări reformiste din societatea românească.

Aplombul și claritatea noastră au dat prietenilor libertății un imbold curajos.

În nenumărate apariții TV la posturi naționale (Realitatea, Digi, B1, TVR, Nașul.tv) sau internaționale (Euronews, SkyNews), am apărat libertatea individuală și a valorile civilizației iudeo-creștine.

Sunt dublu licențiat în filozofie și teologie al Universității Babeş-Bolyai din Transilvania. Într-o carte în curs de publicare voi povesti experiența mea occidentală, trăită ca student Erasmus al Universității Ludwig Maximilians din Bavaria și Master of Arts al Universității din Durham. După absolvirea Universității din Londra, King’s College am urmat stagii de cercetare în Statele Unite la Russell Kirk Center (Mecosta, Michigan) și Woodrow Wilson International Center for Scholars (Washington DC).

Întors acasă, am devenit bursier la Colegiul Noua Europă, asumând apoi directoratul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. Am lansat o revistă la standarde internaționale: History of Communism in Europe. A New Journal in Comparative Politics. Obsesiile pașoptiste m-au făcut să contribui la nașterea Institutului de Istorie a Religiilor sub cupola Academiei Române, dar și să coordonez programele educative ale Fundaţiei Creştin-Democrate.

Am susținut mai bine de o sută de conferințe publice în țară și străinătate (de la Bruxelles la Sfântu Gheorghe și de la Rădăuți la Boston sau Los Angeles), predând la Universitatea București (în România) sau la Acton University (în Statele Unite).

În sfârșit, am ținut pentru diferite companii din mediul privat cursuri despre oratorie și arta povestirii și limbajul liderilor.

Visez și lupt mai departe pentru o Românie deșteaptă, adică sănătoasă trupește, trează spiritual, prosperă economic, puternică militar și tânără demografic. În marele concert al națiunilor, vocea noastră are un timbru aparte. Să-l cultivăm.

4 comentarii »

 1. Buna! As incepe prin a spune ca esti un barbat intelept si cu bun simt.Ma bucur ca te-am cunoscut cunoscut prin intermediul retelelor de socializare si ca pot sa iti spun despre mine ce am realizat eu pana acum.
  In prezent am 2 copii ,unul fiind dintr-un concubinaj si unul dintr-o casatorie de 14 ani.
  Dupa despartire am plecat in Italia la munca,am lasat copiii cu parintii si in prezent m-am intors pentru mama deoarece este grav bolnava.
  Copiii mei sunt mari, am o fata si un baiat ,fata este maritata in italia iar baiatul a terminat facultatea Politehnica,Inginerie mecanica.
  In prezent locuiesc doar cu mama . Vazandu-te mereu pe facebook , mi-ai atras atentia prin modul de gandirea ta fata de tara noastra.Imi place ca esti optimist si ca vrei sa devii presedintele Romaniei.Eu te sustin si aprob demersurile care le faci pentru binele tarii.Imi doresc sa afli despre mine ca si eu la randul meu ma consider un patriot si imi doresc ca tara noastra sa infloreasca asa cum ai spus.
  Multumesc ca ti-ai deschis inima in fata mea si ca mi-ai povestit despre tine.
  Vreau sa iti spun ca sunt o femeie independenta si credincioasa,deschisa si poti vorbi orice si oricand cu mine tot ce gandesti si iti face placere.
  Astept un raspuns de la tine.

 2. Felicitari d-le Prof. Mihai Neamtu ! Cultura dv.vasta place Romanilor din America,….era si timpul pentru un presedinte scolit,nu numai in Arta vicleniei, deschis la nou…,,cu mila de Tara si de Romanitatea ei….,care sa adune intr-o miscare…..,oamenii de bine de la Nasul.tv……Doamne ajuta ! ca tranzitia de la incultura la cultura sa se sfarseasca….., Luc.

 3. De mult imi doresc pentru Romania un presedinte educat si capabil, cu credinta in Dumnezeu. De altfel Corneliu Coposu a spus ca Romania nu o va duce bine pana nu va avea la carma ei un presedinte crestin, adica un presedinte cu frica de Dumnezeu. In spectru politic nu prea vad un asemenea viitor presedinte al Romaniei, dar dumneavoastra imi inspirati multa incredere ca spusele lui Corneliu Coposu se vor adeveri, si in sfarsit Romania va prospera pe toate planurile, iar acest popor oropsit de veacuri va ajunge un popor valoros in concertul natiunilor. Chiar gandul acesta l-am nutrit citind articolul dumneavoastra autobiografic. Ma rog lui Dumnezeu sa traiesc vazandu-va Presedintele Romaniei. MIHAI NEAMTU, PRESEDINTELE ROMANIEI!!!

Lasă un răspuns