De ce nu are Dreapta capitalista succes in Romania?

Raspunsul este pe cat de simplu pe atat de ingrijorator: Puterea exemplului. Ca sa fiu mai exact, puterea lipsei unui exemplu. Cetateanul trebuie sa vada ca ideile capitaliste functioneaza. Trebuie sa se convinga ca doar prin capitalism, individul poate traversa clasele sociale, iesind astfel din saracie. Dreapta trebuie sa vina cu astfel de povesti de succes. Oameni care cu ajutorul capitalismului, prin efort, onestitate si ambitie , au iesit din saracie. Trebuie spart mitul conform caruia individul nu trebuie sa depuna prea mult efort ci doar sa se bazeze pe ajutorul social oferit de stat, acesta din urma fiind singura sursa de progres si bunastare materiala. Centrul ideologic al stangii se bazeaza pe aceasta forma parazitara de colectivism care absoarbe orice urma de ambitie individuala, lansand poate cel mai dur atac asupra societatii meritocrate. 

Efectele cabalului socialist se vad , din pacate, foarte clar atat in Romania cat si in unele state europene. Incompetenta si lipsa de cultura la cele mai inalte nivele de guvernare, indoctrinarea grosolana a maselor care duce la favorizarea formarii unor grupari de partizani politici gata sa apere partidul cu orice pret cat si cultul banului nemuncit sunt doar unele ( poate printre cele mai grave ) dintre simptomele despre care vorbeam mai sus.

La polul opus, trebuie mentionata revenirea spectaculoasa a economiei din zona baltica. Tari precum Estonia, care prin reorientarea institutiilor politice si economice catre incluziune, catre un model puternic capitalist, au devenit un exemplu de urmat pentru regiune.

De aceea tin sa reiterez ideea prin care am inceput articolul si anume ca singura si poate cea mai importanta arma a dreptei capitaliste este puterea exemplului. Exemplul unor oameni care au ales sa nu fie victime. Exemplul unor oameni care au realizat ca munca si efortul nu pot fi ocolite atunci cand scopul este dezvoltarea personala.  Si poate cel mai important in contextul national, avand in vedere guvernarea actuala, exemplul unor oameni care si-au obtinut pozitia sociala prin competitie, pe baza propriilor abilitati, nu prin nepotism si plutocratie.

Daniel Leu

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.