În apărarea unui gentleman: Vasile Bănescu

Cu mintea lor de bibilică (și lătrat de pitbul), milițienii corectitudinii politice l-au atacat zilele acestea pe unul dintre cei mai delicați oameni din spațiul public românesc: ziaristul Vasile Bănescu. Delatorii l-au pârât la CNCD — o instituție partizană și liberticidă, elevată orwellian, ca Minister al Adevărului, deasupra muritorilor de rând.

Om rafinat și vertical, deopotrivă elegant și ferm, dl. Vasile Bănescu e „vinovat” pentru că a citat concluziile unor studii sociologice asupra căsătoriilor timpurii în comunitățile roma. Ocurența prematură a vieții sexuale în anumite culturi & societăți este o evidență antropologică. Chiar dacă unele studii ar face anumite corelații eronate, e jalnic să știința se practică sub povara amenzilor și a cenzurii. Numai Dialogul reprezintă calea spre Adevăr și lumină.

Libertatea de expresie și libertatea de conștiință sunt drepturi constituționale pentru care tinerii au murit la Revoluția din 1989. Vom accepta batjocorirea libertății în numele „gândirii unice de Partid și de Stat”?

4 Comments »

  1. Subscriu total și mă împotrivesc corectitudinii politice în forma pe care aceasta a ajuns s-o îmbrace. Vasile Bănescu este unul dintre puținii oameni vizibili a căror gîndire, așa cum este ea exprimată, mă odihnește.

    • subscriu! Cu mare placere ascult toate emisiunile pe care le face la TV Trinitas. Chiar imi iau timp sa le urmaresc. Cred ca prin ceea ce i se intampla Domnului Banescu este de fapt un “avertisment” facut de acea institutie obscura pentru cei care indraznesc sa aiba o anume gandire asemanatoare cu cea a domnului Banescu sau indraznesc sa sara peste linia trasata de “normele corectitudinii politice”. In orice caz, cand scapi de dracul (de comunism), se pare ca dai de tatal lor (de corectitudinea politica), deci lupta e starea fireasca a omului cu spinii si palamida de pe pamant, pentru ca sa nu creasca ele in locul florilor sau a ierbii. Oricum, sa indraznim sa fim crestini cu vocatie, pana la capat!

  2. asa cum el are dreptul sa se exprime liber si altii au dreptul sa o faca. chiar nu inteleg supararea. CTP a contestat decizia CNCD in instanta si a castigat. la fel poate proceda si purtatorul de cuvant al bor. in cazul in care va exista vreo sanctiune. de ce se agita atat lumea in apararea lui banescu in conditiile in care CNCD nu a dat nicio decizie? poate va stabili ca nu e nicio problema si se poate exprima cum doreste.

  3. Ana, invata sa gandesti. aici nu e vorba ca noi negam libera exprimare a celor ce-l critica pe dl Banescu. Dezbaterea e una. CNCD e alta, e o instititie de forta care da amenzi pentru libera exprimare. Intelegi diferenta sau vrei o poza ?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.