Importanța maeștrilor. Ai o călăuză pe drumul vieții?

Fără maeștri, nu ajungem departe. Mentoratul nu este doar un răspuns la nevoia de modele. Maestrul te ajută să-ți înmulțești talanții. Cel inițiat în tainele vieții și ale cunoașterii te poate îndruma atunci când înfrunți necunoscutul. Fără călăuze, rătăcim.

Michael Faraday, geniul științific al veacului al XIX-lea (cunoscut astăzi pentru descoperirile din câmpul fizicii), a citit cândva o carte despre „Îmbunătățirea minții”  (1741) – ghid practic scris de gânditorul britanic Isaac Watts (1674–1748). Cartea, redactată din perspectiva unui logician credincios, oferea câteva sfaturi menite să amelioreze gândirea și viața oricărui om. În plin secol XVIII, Watts recomanda cultivarea unei conștiințe veghetoare și a unei stări de prezență, în opoziție cu spiritul de turmă. Descoperirile științifice se fac nu prin deliberări sindicaliste, ci printr-o supremă încordare a minții în căutarea adevărului.

În nicio mare răscruce nu ești singur. Înaintașii te privesc cu încredere și vor ca și tu să reușești: să interiorizezi învățăturile tradiției, să treci experiența prin filtrul judecății și să rostești, cu ajutorul științei sau al poeziei, marile adevăruri despre lume și viață.

Michael Faraday a pus în aplicare acest sfat atunci când s-a apucat să investigheze secretele câmpului electromagnetic. Isaac Watts sublinia importanța dialogului viu și fecund cu dascălii mai știutori. A fi deschis criticii înseamnă să eviți bula autosatisfacției dogmatice. Faraday a participat la numeroase conferințe științifice din Londra, luând mereu notițe și procesând critic fiecare informație.

 

Mentorul este răspunsul venit natural la capătul unei căutări sincere. Așa s-a produs întâlnirea lui Faraday cu Humphry Davy (1778-1829). Dincolo de acumularea de cunoștințe, învățăcelul are nevoie de o viziune. Prin mentorat, el dobândește un mod de gândire. Fără să-și întâlnească dascălul, Faraday nu s-ar fi familiarizat cu bazele analizei chimice și n-ar fi dobândit o imagine asupra întregului.

Lecția? Nu învățăm doar din cărți, ci mai ales dintr-o învecinare fericită cu omul dispus să ne alimenteze curiozitatea și entuziasmul. Ne trebuie o călăuză în explorarea marilor întrebări ale vieții.

5 Comments »

    • Când ai avut o călăuză în tinerețe te poți emancipa, dar nevoia de îndrumare (coaching) rămâne. Mentorul aduce claritate acolo unde noi, cei prinși în bătălia vieții, avem experiențe mai tulburi, amestecate

  1. Nevoia de modele rămâne toată viața ! In prima copilărie, este modelul parental. Vin apoi, in ordine, modelul celui dintâi dascăl, modelul profesorului de liceu și, mai târziu, al celui academic. Dar nu ne oprim aici…In viața, întâlnim persoane care ne pot deveni modele. Condiția este că acestea sa aibă calități deosebite, sa iradieze in jur acel ceva inefabil ( cunoaștere, talent, experienta etc.), care sa treacă discret în personalitatea celuilalt, a învățăcelului. Alteori, găsim modele in carti, la fel de puternice, la fel de iradiante. Adolescentul care citește nu poate să nu fie fascinat de personalitatea puternica a unui personaj ilustru și să nu vrea să-l copieze sau măcar să-și însușească ceva din comportamentul lui. Din acest punct de vedere, lectura este la fel de importanta ca întâlnirea în viața a unui model, a unui maestru…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.