Oameni, etichete, borcane…

O legiune de filozofi ponegresc astăzi religia, dar au un zel misionar ieşit din comun. Pentru maeştrii bănuielii — i-am numit pe Marx, Nietzsche, Freud —, lumea occidentală s-a construit printr-o camuflare sistematică a relațiilor de producție, a voinței de putere sau a subconştientului (dominat de irepresibile pulsiuni sexuale). Eliberarea de tradiție ar veni, aşadar, cu promisiunea unei libertăți infinite. Posesorii de capital trebuie taxați; textul Decalogului poate fi uitat; pudoarea merită înfrântă. Valorile culturale şi instituțiile „vechiului regim” sunt astăzi violent demascate de cohortele de milițieni propagandişti care, neîntrebați de nimeni, şi-au asumat obligația reeducării noilor generații. Sub ochii noştri, se schimbă nu doar gusturile elitei, ci şi atitudinile, limbajul & convingerile omului de rând.

Studenții ştiințelor sociale învață, bunăoară, că sexualitatea poate fi ruptă de afectivitate; că masculinitatea sau feminitatea n-au substrat biologic, nici o semnificație poetică. Relativismul extrem tratează diferențele cromozomiale drept simple constructe culturale, justificând, astfel, explorarea identității transgender. Noțiunea de personalitate fluidă permite chiar şi afirmarea „orientării pan-sexuale”. Dacă totul este construct, atunci revoluția înseamnă deconstrucție. Sub presiunea ideologică a unei minorități stridente, chiar şi rigorile gramaticii ajung să fie abolite. Memoria trece drept blestem sau povară. Viața se cuvine a fi consumată aici şi acum, în căutarea juisării permanente. Aspirațiile spirituale, intuițiile morale sau convențiile vestimentare de odinioară n-au nimic să ne învețe. Înțelepciunea bătrânilor e caducă. Ghidați de neomania roboților & hiper-tehnologizării, plonjăm într-un mare necunoscut, fără să admitem limitele firii.

Recoltate din laboratoarele negației metafizice şi ale confuziei psihologice, eşantioane întregi de viruşi culturali se răspândesc cu mare rapiditate. Marile metropole sunt invadate de memele pseudo-gândirii progresiste.

Plouă ideologic la New York iar umbrela se deschide la Budapesta, Varșovia sau Bucureşti. Nihilismul s-a transformat în globalism. Pentru că ororile experimentului comunist din Uniunea Sovietică au scandalizat o lume întreagă, ideologii marxişti au înlocuit lupta între posesorii de capital şi proletariat cu războiul dintre sexe, rase, minorități şi majorități. Omul a încetat să mai fie privit drept o creatură unică şi irepetabilă. În loc să-şi caute vocația profesională sau existențială, tinerilor li se oferă, gata-mestecată, promisiunea unei apartenențe la o comunitate fără frontiere. Cine le controla mințile? Ce modele de succes vor avea? Cine îi va apăra?

Pentru a domina dezbaterea publică este important să stăpâneşti limbajul public. Convinşi de puterea cuvintelor, ideologii şcolii de la Frankfurt au dat drumul unei noi afaceri: fabrica de etichete. Deşi etichetele sunt făcute pentru borcane (pentru că omul viu are o personalitate dinamică şi surprinzătoare), poliția gândirii s-a specializat în taxonomii pe care le aplică otova oricărui individ. Hillary Clinton i-a numit „deplorabili” pe reprezentanții comunităților tradiționale care susțin mariajul între bărbat şi femeie, libertatea de expresie, dreptul la auto-apărare. Donald Trump a fost acuzat de „fascism”. În lupta pentru egalitatea de şanse, preoții „sexo-marxismului cultural” (Adrian Papahagi) au decis că unele minorități sunt mai importante decât altele. Deşi există o minoritate a filateliştilor, a jucătorilor de oină, a pescarilor sau a adventiştilor, păstorii corectitudinii politice au decis, arbitrar, să acorde atenție colectivităților isterice, zgomotoase, „pre-jignite”.

Fabrica de etichete s-a dovedit extrem de lucrativă în ultimele decenii. Jandarmii corectitudinii politice, dar şi indivizii auto-declarați marginali, au cerut să fie abonați la banul public. Orice ins ratat, dat afară pentru incompetență, se poate declara drept victimă a unei discriminări imaginare. Pentru a obține privilegii, el (sau ea) trebuie doar să facă parte dintr-o minoritate „sub-reprezentată”. Valoarea profesională, reputația publică sau onorabilitatea individului nu mai contează. De ce? Pentru că o armată de funcționari sunt gata să-i ofere sprijinul prin „acțiuni afirmative” (cunoscute ca discriminare pozitivă). În instituții guvernamentale ori şcoli publice, jandarmii corectitudinii politice resping candidații cu „origine socială nesănătoasă”. Universitățile, partidele politice, băncile, companiile private, dar şi bisericile sunt chemate să se conformeze la ultimul comandament al egalitarismului. Sistemul de cote se doreşte aplicat pentru a „corecta” orice mică abatere de la imperativul diversității.

Încet, ne îndreptăm spre o nouă dictatură, cu reguli noi pentru auto-cenzură.

6 Comments »

 1. { În instituții guvernamentale ori şcoli publice, jandarmii corectitudinii politice resping candidații cu „origine socială nesănătoasă”.}
  …poate resping ceea ce este sănătos….

  Are dreptate si poetul versurilor :
  “Eu sunt bolnav de Dumneavoastră, Ţară,
  Eu sunt bolnav de Dumneavoastră, Neam,
  Nu e-năuntru hiba, ci afară,
  Trăiam un veac, albil dacă eram.”
  Adrian Păunescu

 2. imi pare rau, domnule; de aici din soton uk(gazda minunata dealtfel) se vede altfel;
  scriere proasta, presupun ca puteati mai mult; basca o trista abureala, din care pare sa decurga ca desele dvs expeditii “afara” nu va/ne sunt de niciun folos; va marturisesc cu regret, prezentati o perspectiva asupra problemelor lumesti/duhovnicesti de anvergura “gaura cheii”; orisicare roman care a avut curajul sa-si schimbe locul – sau, daca vreti, abia subzistand in sfanta tara adormita, sever revizuind – si modul de observare al realitatii (daca nu e vreun “dobitoc”, fireste), n-are cum sa va ia in serios; chiar nu am curaj sa mai cetesc alte productii ale domniei voastre; pentru ca tot pomenirati numele unui confrate, va doresc sa realizati cumva/cat mai repede candva ce va deosebeste; cu stima dealtfel

 3. Articolul pictează o imagine apocaliptică complet rupta de realitate. Vorbind de etichete se foluseste Marxism pentru ideologii care nu au nimic de a face. Este de fapt i manifestare tipica unor indivizi care încă se agata de trecutul glorios “tradițional” in care era Ok sa ne batem joc de unii mai “altfel” cu impunitate. De fapt asta reprezintă progres și civilizație, o continuare naturală a unor tendințe care ne fac sa nu mai ardem oameni pe rug sau sa eliminam întregi segmente ale populației. Clinton nu i-a numit deplorabili pentru ca propovăduiau căsătoriile tradiționale, nicidecum, ci pentru ca erau deplorabili in adevăratul sens al cuvântului. Autorul ar trebuii sa se ducă la un meeting Trump care este fascist câta vreme cât protejează pe fața naziști. Alinarea mea vine de la faptul ca genul asta de gânditori sant o speța pe cale de dispariție care vor fi striviți de tăvălugul istoriei pe care se lupta cu disperare sa-l încetinească măcar dacă nu-l pot opri.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.