Patriotismul nu înseamnă protecționism

Dacă am cere senatorilor să călătorească 51% din timp cu o mașină românească oare ce s-ar petrece? Dar să utilizeze 51% din deplasările în teritoriu doar trenurile faimosului CFR? Sau ce-ar fi să poarte ceasuri exclusiv Made in Romania la deplasările în străinătate? Sau CNAS să deconteze doar medicamente românești? Cum ar fi, vă întreb, chestia asta? Ar durea pe cineva?

6 Comments »

 1. Cred ca politicienii ar trebui sa fie primii care sa incurajeze industria autohtona; la urma urmei, Sandero si Duster chiar arata bine, iar Dacia -Renault este unul din marii contributori la bugetul national.
  Cu CFR este mai greu pentru ca transportul feroviar este absolut execrabil si intr-adevar ar fi o buna pedeapsa pentru politicieni sa fie obligati ca sa foloseasca trenul. In fond, toti guvernantii au contribuit la distrugerea retelei feroviare ( retea care insa este vitala pentru natiunile civilizate ).
  Cu medicamentele este iarasi mai greu, pentru ca politicile economice post-decembriste au reusit sa distruga cea mai mare parte din productia farmaceutica autohtona, astfel ca sistemul public de sanatate este dependent in mare proportie de importuri.

 2. Din 1918 cand Romania si-a castigat independenta la Paris, am pierdut-o si recastigat-o de cateva ori…, culminand cu Revolutia de Craciun/ intrarea in EU, cand am fost atasati la un Imperiu Democrat de Rit German……Da,CFR,Taromul,Rompetrol,Flota,IAS,….,Casa Electrecord[pentru mine..] sant pierderi de nerecuperat…..Cred ca Generatia Samsung 7 care vine…. va sti sa readuca echilibrul dintre National si Global….Doamne ajuta acestor vizionari…, trimite toate hienele pe pustii…, Luc.

 3. Germania, desi a purtat doua razboaie mondiale, nu a reusit sa cucereasca Europa; in ultimul deceniu, germanii si-au o uriasa revansa, tardiva dar consistenta, nu prin mijloace militare, ci economice si politice, dominand cu autoritate Europa de Vest si Uniunea Europeana.
  CFR, Tarom, Electrecord si flota au fost ruinate nu de straini sau de invadatori economici, ci de propria noastra clasa politica incompetenta si corupta.
  Pe de alta parte, aceeasi clasa politica a reusit sa vanda unor firme straine o serie de firme romanesti esentiale, precum si rezervele din solul si subsolul tarii, dar si bancile. Astfel ca Romania a devenit vulnerabila in caz de razboi, de calamitate sau catastrofa geo-climatica.
  Pietele externe unde Romania avea export masiv ( Asia, Africa, Rusia, China, etc) au fost pierdute, din motive ideologice.
  A fost ruinata si productia autohtona de unelte agricole, tractoare, camioane, combine-toate acestea se importa acum. Ceea ce a mai ramas din industria si finantele autohtone este condus de fosti ofiteri de Securitate sau de fosti activisti ai partidului comunist. Am avut chiar si doi presedinti extrasi direct din structurile de comanda ale comunistilor si Securitatii.
  Ca atare, Romania a devenit total dependenta de capitalul strain, de UE si de SUA.
  Din pacate, privatizarea de succes a uzinei Dacia pare a fi singura reusita economica majora a Romaniei.
  Iar singura realizare majora politica si militara este aderarea tarii noastre la NATO.

 4. Imi tot vine in minte, printre multe altele, in ultimele zile, intrebarea: de ce a scris Mihai Neamtu aceste cinci randuri? Ca putea sa nu le scrie. Nu s-a putut abtine?

  Stima diluviana pe care i-o port lui Neamtu de multa vreme este intacta, chiar daca a intrat in politica.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.