Trump Contra Mundum
Cât timp va rezista acest portret deschis și empatic al președintelui Donald Trump, a filozofiei sale politice și antreprenoriale, a planurilor sale pentru America? Pentru mult timp, aș îndrăzni să spun.
Poate că de la Leon Troțki în anii 1930 (intrat pe mâinile Kremlinului și ale staliniștilor răzbunători), nicio altă figură politică n-a fost atât de hulită și denigrată ca o amenințare la adresa păcii și ordinii mondiale.
Trump e foarte prost tratat de presa corporatistă din America de nord sau Europa apuseană.
Jurnaliștii progresiști îl descriu ca pe o figură plină de ură, care a introdus volatilitate și isterie în viața politică a Occidentului la cote nemaivăzute încă din perioada războiului civil (secolul al XIX-lea).
Stilul propriu de comunicare și management adoptat de Președintele Trump n-a fost mereu de ajutor. Trump încearcă să îndepărteze America de grupurile cu o puternică agendă globalistă. Ar fi tragic dacă aceste neajunsuri ale Președintelui Trump ar permite din nou forțelor hegemonice de pe cele două coaste ale Americii să profite și să lase de izbeliște americanul de rând și clasa muncitoare tot mai supărată și marginalizată.
Această carte e un contrapunct răcoritor la oceanul reportajelor negative. Ca bun cunoscător al Americii, Mihai Neamțu zugrăvește un portret diferit al omului Donald Trump, scoțând la iveală rădăcinile europene ale familiei sale și gândirea practică a unui antreprenor de succes.
Pentru mine, nu e deloc surprinzător faptul că a fost nevoie de un român pentru a obține în Europa cea dintâi apărare substanțială și bine rotunjită a lui Donald Trump și a valorilor pe care acesta le reprezintă.
Românii s-au adaptat de obicei bine la ethosul creștin și stilul de viață care a definit America profundă, cel puțin până foarte recent. Țara imensă flancată de Oceanele Atlantic și Pacific a fost o arenă națională pentru dezvoltarea personală și succesul profesional al multor români. Încă nu s-a scris istoria de succes a mii de avocați, ingineri, medici, oameni de știință sau antreprenori IT care au găsit în America pământul făgăduinței.
Acești români n-ar fi reușit la fel de ușor în societățile ierarhice, rigide, închise, excesiv manageriale și corecte din punct de vedere politic ale Europei de Vest.
Mihai Neamțu schițează abil în modelul de viață, gândire și organizare care a făcut din brandul Trump un sinonim al visului american. Cititorii au în mână o carte coerent structurată, foarte bine documentată și, mai presus de toate, fluentă în scrierea și prezentarea de argumente. Povestea personală și contextul politic, economic și context internațional sunt bine gestionate. Mihai Neamțu schițează factorii care au condus la ascensiunea fulminantă, dar improbabilă, a lui Donald Trump la Casa Albă.
Cum au fost abandonați americanii clasei de mijloc de-o elită tranzacțională din Washington DC? Ce explică bâlbâielile din reacții și răspunsul slab al Occidentului la atacurile Islamului radical, mai ales sub influența lui Barack Obama.
Cartea “Fenomenul Trump” va găsi o audiență apreciativă acolo unde există o recunoaștere clară că a forței și lucidității americane – elemente indispensabile într-o lume a pericolelor constante și a unor mereu noi amenințări.
Orientarea puternică pro-americană a României este probabil să fie mai bine cunoscută în lume ca urmare a publicării “Fenomenului Trump” în limba engleză – traducere care, sperăm, nu va fi întârziată, datorită calității materialelor conținute. Sper că ultima carte a lui Mihai Neamțu, el însuși om politic și intelectual public, va genera o dezbatere plină de viață în România și în străinatate.
Merită din plin și n-ar fi deloc un rău în acest veac crispat și constipat de corectitudinea politică occidentală.
Tom Gallagher
Profesor Emerit, Universitatea din Bradford (Marea Britanie). Ultima sa carte e un roman intitulat “England Possessed” (în curs de apariței).