O jurnalistă vigilentă, Sidonia Bogdan, spunea că Adrian Papahagi ar fi „un intelectual mediocru”.

N-am parcurs încă opera literară a talentatei doamne Bogdan, dar parcă rețin din biografia lui Adrian Papahagi câteva detalii minore: este doctor al Universității din Sorbona, a conferențiat la Collège de France, Warburg Institute (Londra) și Oxford University; vorbește fluent și fără accent în germană, franceză, italiană, engleză ori spaniolă; citește lejer manuscrise de limbă latină, greacă, plus alte idiomuri indo-europene.

Rețineți, așadar: privirea acestui „mediocru” bate dincolo de apariția Internetului, a televiziunii, a radioului sau a tiparului. Antichizantul și medievistul Papahagi e contemporan cu scribii lui Ptolemeu al II-lea, cu Pavel din Tarsus și Marcus Aurelius, cu Augustin din Hippona, Boethius sau erudiții din curtea lui Charlemagne. O inteligență relaxată pe durata lungă a istoriei: vreo trei milenii și câteva zile. Ce ofensă la adresa progresului!

Iată intelectualul „mediocru” pe care o somitate a jurnalismului dâmbovițean îl pune la punct, în aplauzele galeriei.

Totuși, mă declar mândru de asocierea cu profesorul Papahagi și îi mulțumesc că s-a întors în România.

#IntelectualiieFasciști

Centenarul Marii Uniri: donează o carte!

Fă cadou unui tânăr povestea miraculoasă a generației care, la 1918, a împlinit visul României Mari. Investește în formarea unui elev care dorește, la Marele Centenar, să-și cunoască istoria și să-și cinstească înaintașii! Dumneavoastră cumpărați volumul iar noi îl transportăm către premianții liceelor din țară. Vă mulțumim.

$9.99