„Mediocrul” Papahagi 

O jurnalistă vigilentă, Sidonia Bogdan, spunea că Adrian Papahagi ar fi „un intelectual mediocru”.

N-am parcurs încă opera literară a talentatei doamne Bogdan, dar parcă rețin din biografia lui Adrian Papahagi câteva detalii minore: este doctor al Universității din Sorbona, a conferențiat la Collège de France, Warburg Institute (Londra) și Oxford University; vorbește fluent și fără accent în germană, franceză, italiană, engleză ori spaniolă; citește lejer manuscrise de limbă latină, greacă, plus alte idiomuri indo-europene.

Rețineți, așadar: privirea acestui „mediocru” bate dincolo de apariția Internetului, a televiziunii, a radioului sau a tiparului. Antichizantul și medievistul Papahagi e contemporan cu scribii lui Ptolemeu al II-lea, cu Pavel din Tarsus și Marcus Aurelius, cu Augustin din Hippona, Boethius sau erudiții din curtea lui Charlemagne. O inteligență relaxată pe durata lungă a istoriei: vreo trei milenii și câteva zile. Ce ofensă la adresa progresului!

Iată intelectualul „mediocru” pe care o somitate a jurnalismului dâmbovițean îl pune la punct, în aplauzele galeriei.

Totuși, mă declar mândru de asocierea cu profesorul Papahagi și îi mulțumesc că s-a întors în România.

#IntelectualiieFasciști

7 Comments »

 1. Jurnalista despre care face vorbire domnul Neamtu,cu siguranta nu-l cunoaste pe”mediocrul”
  Papahagi.Si cu toate acestea,in necunostinta de cauza fiind,il balacareste intr-un stil dambovitan,patentat.Eu cred ca domniei sale i-a fost pur si simplu LENE sa se documenteze
  asupra persoanei in cauza si atunci,ca s-o cunoasca,a scris ce a scris,mizand pe norocul ca
  un cunoscator,sa-i furnizeze datele si a reusit.Acuma,bunul simt jurnalistic daca mai exista,ar
  obliga-o pe distinsa doamna,macar sa-i multumeasca tanarului erudit,MIHAI NEAMTU.

  • Părerile politice care susțin libertățile și drepturile individuale, statul modern de drept, o modernitate aflată în acord armonios cu tradiția și resentimentul față de totalitarism și corupție sunt în nomenclatorul dvs contestabile?…

   Atunci ce nu e la dvs contestabil, ci acceptabil și dezirabil? Totalitarismul? Corupția? Barbaria? Despotismul? Colectivismul?

 2. Asa e epoca, orice isi poate da cu parerea…grav e ca mai e si publicat…dar in publicatii cu adevarat mediocre. Libertatea de expresie inseamna un bun discernamant, asemeni lui A.Papahagi.

 3. domnule da sidonia aia e genu de gospodina frustrata care te zgarie pe fata, am vazut-o in actiune – vai de sotul ei de are unu sau de va avea. stiti genul “scorpie” :)). no, fufa asta se leaga e Papahagi – am vazut zilele astea teza doctorala a lui Adrian Papahagi, 500 de pagini despre problema destinului in mitologia si literatura nordica. Sidonia, du-te-n Catalonia :))

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.