Criza demografică și dezvoltarea țării. De unde vom lua profesioniștii?

România nu va prospera fără oameni ultra-calificați la locul de muncă. Ne trebuie o politică inteligentă de deschidere a pieţei muncii pentru personal calificat din alte țări.

Înțeleg nevoia solidarității în situații de criză. Priviți însă la dramele din Franța, Belgia sau Germania, unde procesul integrării a milioane de imigranţi ilegali a eșuat. Carnagiile de la Berlin, Paris, Bruxelles ori Nissa trebuie evitate cu orice preț. 

Deschiderea către străini e o calitate, și spun asta ca om care a petrecut șapte ani departe de granițele României. În același timp, e obligatorie cunoșterea istorică și discernământul. În Europa occidentală și în România e nevoie de muncitori calificați profesional și compatibili cultural cu valorile civilizației euro-atlantice.

Trebuie să acceptăm realitatea: România se depopulează puternic, fie pentru că sporul este negativ – minus 66.000 de persoane în 2016 şi încă o scădere, de peste 13.000 de persoane, în ianuarie 2017 – fie pentru că migraţia continuă. 
Câtă vreme la Bucureşti va domni domnul Dragnea, puţin probabil ca românii din diaspora – oameni cu o cultură democratică puternică – să fie încurajaţi să revină. Mai grav, mulți tineri vor să plece.
Deja sunt zone din Ardeal unde dezvoltarea este blocată de lipsa forţei de muncă bine calificate, iar de situaţia dramatică din spitale nici nu mai pomenesc. 

Iată de ce spun că accelerarea ritmului de dezvoltare al Românie impune fie politici demografice pro-familie, fie aducerea în ţară a unor ingineri, medici sau cercetători a căror muncă are o valoare adăugată ridicată.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.