Democrația nu înseamnă tirania gloatei

Pentru americani, funcția de Președinte chiar este una reprezentativă. Votul exprimat trebuie să echilibreze raportul complicat între geografie și demografie. Verticala orașelor supra-aglomerate trebuie compensată cu orizontala comunităților de mici dimensiuni. În Statele Unite, nu poți ajunge președinte doar pentru că iei 80% din voturile a trei metropole liberal-progresiste, în detrimentul milioanelor de cetățeni conservatori din mii de sate, orășele ori suburbii. Cheia este echilibrul puterii.
 
Părinții fondatori ai Republicii americane au gândit un sistem mixt de guvernare: n-au idolatrizat nici plebiscitarea directă, dar n-au acceptat nici aroganța elitistă a corpurilor reprezentative. Din acest motiv, SUA n-a defilat prin lume cu personaje de talia lui Mussolini, Hitler, Stalin, Pol Pot sau Mao.
 
Pentru ca democrația să nu însemne tirania gloatei, a spus James Madison, vocea cetățenilor din toate statele trebuie să se audă. Repet: din toate comunitățile, mici sau mari. Din acest motiv, Alaska are și astăzi același număr de senatori precum statul Texas.
 
Ca să rezum: orice joc politic are reguli întâlnite și-n sport. În fotbal, câștigătorul este declarat după numărul de goluri valide, nu după impresia artistică. Posesia balonului e interesantă, dar nu determină victoria. În tenis, contează seturile câștigate, iar nu loviturile de ași.
 
Sorry, Hillary! Next time, try harder. And do visit Wisconsin more often…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.