Democrația nu înseamnă tirania gloatei

Pentru americani, funcția de Președinte chiar este una reprezentativă. Votul exprimat trebuie să echilibreze raportul complicat între geografie și demografie. Verticala orașelor supra-aglomerate trebuie compensată cu orizontala comunităților de mici dimensiuni. În Statele Unite, nu poți ajunge președinte doar pentru că iei 80% din voturile a trei metropole liberal-progresiste, în detrimentul milioanelor de cetățeni conservatori din mii de sate, orășele ori suburbii. Cheia este echilibrul puterii.
 
Părinții fondatori ai Republicii americane au gândit un sistem mixt de guvernare: n-au idolatrizat nici plebiscitarea directă, dar n-au acceptat nici aroganța elitistă a corpurilor reprezentative. Din acest motiv, SUA n-a defilat prin lume cu personaje de talia lui Mussolini, Hitler, Stalin, Pol Pot sau Mao.
 
Pentru ca democrația să nu însemne tirania gloatei, a spus James Madison, vocea cetățenilor din toate statele trebuie să se audă. Repet: din toate comunitățile, mici sau mari. Din acest motiv, Alaska are și astăzi același număr de senatori precum statul Texas.
 
Ca să rezum: orice joc politic are reguli întâlnite și-n sport. În fotbal, câștigătorul este declarat după numărul de goluri valide, nu după impresia artistică. Posesia balonului e interesantă, dar nu determină victoria. În tenis, contează seturile câștigate, iar nu loviturile de ași.
 
Sorry, Hillary! Next time, try harder. And do visit Wisconsin more often…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.