Site icon Mihail Neamțu

De ce a decis FBI s-o ancheteze a doua oară anul acesta pe Hillary Clinton?

Iată cum aș putea traduce (în spirit, nu literă) ceea se petrece astăzi în America.
Vă rog să vă imaginați că Ministrul de Externe al României (să-i spunem Țaica Floarea) decide să mute pe un server privat (adică să ia acasă) zeci de mii de mesaje care conțineau informații clasificate ori secrete de stat. Opoziția parlamentară ia foc și cere o anchetă.
Între timp, aflăm că Țaica Floarea a distrus cu ciocanul două echipamente Blackberry din cele 13 telefoane mobile pe care le avea în posesie; în plus, niște gealați din echipă au distrus toată informația de pe placa hardware a calculatorului/serverului cu pricina.
E an electoral și Ministrul de Externe vrea șefia Statului român. Președintele în exercițiu îi ia apărarea, doar pentru că sunt membrii aceluiași partid. Șeful SRI (să-i spunem dl Codru) declanșează o anchetă și depistează în comportamentului Ministrului o neglijență extremă. Totuși, procurorii rămân pe tușă.
Trei luni mai târziu, ancheta părea suspendată. Între timp, câteva mii din acele scrisori ale Ministrului de Externe au ajuns în posesia altor persoane private: șeful de campanie (să-i spunem tanti Giga) și soțul acesteia (nenea Relu, obișnuit să trimită mesaje sexuale unor tinere de 15-16 ani). Informații sensibile despre operațiuni speciale desfășurate în Afganistan sau Irak au ajuns pe mâna unui delicvent: Relu de la sculărie.
Țaica Floarea chiar are o problemă cât casa: mii de mailuri secretizate, discutate doar în Consiliul Național de Apărare a Țării, au aterizat în niște conturi private Yahoo…
Șocat de efectele neglijenței extreme din partea Ministrului de Externe, șeful SRI, dl Codru, anunță Parlamentul și poporul român că este obligat să redeschidă investigația cu zece zile înaintea alegerilor din 8 noiembrie.
Dincolo de poziția doctrinară (conservatoare sau progresistă) pe care o adoptați și indiferent de susținerea acordată unuia dintre candidați, merită analizată complexitatea procesului instituțional declanșat în cea mai democratică Republică a lumii moderne.
Exit mobile version