Ce crede Dreapta conservatoare despre educația liberală?

Conservatorismul nu este o ideologie protestatară, ci reprezintă un stil de viaţă. Adepţii săi practică realismul politic și pesimismul antropologic. Ei refuză utopia și n-au iluzii privind capacitatea omului căzut de-a aduce raiul pe pământ.

Conservatorul are o natură defensivă: spre deosebire de progresiștii care demască mereu, „cu timp şi fără timp”, neorânduielile tradiției, urmașii lui Edmund Burke, Winston Churchill sau Nicolae Steinhardt aduc lumina cultivând evlaviei pentru toți cei care au ridicat temeliile și au clădit acoperișul unei civilizații. Conservatorul este mereu afectuos și adesea îndatorat. Îl caracterizează mai mult „purtarea de grijă” față de trecutul civilizației decât nevroza apocaliptic-insomniacă privind viitorul ecologic al planetei.

Avocații  tradiției înțeleg logica doliului și obligația fiecărei generații de a păstra patrimoniul, fără să piardă (auto-)ironia și fără să fetişizeze în chip idolatru săculeţul cu pământ sau alte simboluri paseiste. Conservatorii nu vociferează, ci, fără să aibă nimic de ascuns, știu să vorbească în șoaptă. Ei nu vor tropăi peste mormintele adversarilor politici și nici nu vor interzice libertatea de expresie de care se bucură orice contestatar al tradiției.

În plan economic, Dreapta clasic-liberală va da mereu glas raţiunii care spune că omul întreprinzător – de la vânzătorul de cireşe, constructorul de case sau patronul de restaurant și până la şeful de corporaţie high-tech – nu trebuie împovărat cu zeciuieli, ci stimulat pentru a inova, pentru a înmulți talantul şi pentru a lărgi cantitatea de servicii aduse umanității. Fără antreprenori, revoluția tehnologică produsă de giganții Internetului n-ar fost astăzi posibilă. Fără o educație conservatoare, dispariția moralității ne-ar face pe toți să nu mai onorăm vreun angajamentele contractual sau vreo promisiune față de clienți, acționari sau parteneri de afaceri.

Cunoscând regulile pieţei libere, susținătorii Dreptei cunosc corelația naturală între venituri şi cheltuieli. Când trăieşti excesiv pe datorie, atunci trebuie să-ţi schimbi stilul de viaţă. Din acest motiv, adevărații conservatori din Statele Unite cer reducerea datoriilor publice ale guvernului federal. Pentru că respectă valorile spirituale inspirate de tradiția iudeo-creștină, conservatorii înțeleg nevoia de auto-control atât la nivel individual, cât și în sfera cheltuielilor publice. Fără asumarea explicită a unei limite a propriei competențe, Statul birocratic pierde logica moderaţiei.

În sfera educaţiei, conservatorul va deplânge monopolul pedagogiei etatiste, deconectarea școlilor publice de la specificul culturii locale şi discriminarea sistematică împotriva iniţiative private.

La vârsta formării caracterelor, școala publică se transformă într-un mediocristan care ucide virtuţile înalte și subminează ideea de excelență morală. Ce reprezintă o amenințare la adresa libertății individuale? Ideologizarea prematură a copiilor și îndoctrinarea elevilor cu noțiuni colectiviste specifice marxismului cultural (de la feminismul anilor 1968 până la retorica transgender a ultimelor decenii).

Conservatorul va prețui valoarea vechilor instrumente de cunoaştere a lumii: gramatica, ştiinţele naturii, logica, retorica, dreptul, istoria, poezia, literatura, filozofia și teologia.

Criticii „paradigmei elitiste” sunt, îndeobște, oameni lipsiți de mângâierile sufletești ale culturii clasice. În absența unui cursus honorum, activiștii Stângii progresiste vor pleda pentru eliminarea limbii latine în beneficiul educaţiei sexuale ― o clasă care, cel mai adesea, se transformă într-o lamentabilă dezvirginare a imaginației pudice. Misterul diferenței între bărbat și femeie este anulat de conversația tâmpă (adică tocită) despre organele genitale și despre mecanica impersonală a actului sexual.

Remediul pentru gregaritate și vulgaritate nu este, niciodată, mai multă cultură de massă. Având în desaga memoriei un vocabular sărăcit de necunoașterea marilor cărți ale literaturii universale, elanul de asin al ignorantului va demola prin piață orice operă de erudiţie, savantlâc sau hărnicie intelectuală.

Conservatorul știe că, în mod natural, părinții își iubesc odrasla mai mult decât niște birocrați. Din acest motiv, opinia familiei contează în orice decizie privitoare la viitorul copiilor. Păzind ordinea firii, fără să accepte faustismul noilor tehnologii reproductive, omul tradiției știe că nimeni și nimic nu va putea înlocui căldura afectivă pe care un prunc o primește din partea mamei, a tatălui, a fraților ori surorilor, a bunicilor și a celorlalte rude.

A fi conservator înseamnă să respecți legătura nevăzută de solidaritate între generaţii. A susține Dreapta înseamnă să declari familia drept specie protejată, invitând totodată autoritățile Statului la un parteneriat privilegiat care ar putea preveni suicidul demografic și recursul la un model multicultural falit.

În concluzie: conservatorii îmbrățișează un mănunchi de opţiuni plurale, fără să-și transforme convingerile într-o religie politică de tip secular. Toate principiile doctrinare ale Dreptei tradiționale cad ori stau în picioare în fața demnității persoanei umane. Respectul pentru darul vieții, pentru libertatea individuală și pentru proprietatea privată sunt doar un mod de-a spune că omul unic și irepetabil , iar nu colectivitatea abstractă, trebuie să rămână în centrul acțiunilor cetățenești.

Conservatorii, pe scurt, ne reamintesc că fiecare inimă și că fiecare minte reprezintă un uriaș tezaur de inteligență și sensibilitate. Unica noastră misiune este să şlefuim diamantul sufletului pentru a-l ajuta să strălucească. Prin răbdarea educatorilor de azi se vor mântui, spiritual, generațiile de mâine.

Mihail NEAMŢU

#outwardmindset

2 comentarii »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s