Lucian Boia, Basarabia și relativismul istoric

Când Lucian Boia a spus că România n-a dat un Cézanne, am reacționat simplu: au dat cumva germanii vreun Van Gogh? Sau englezii un Brâncuși? 
Astăzi istoricul Lucian Boia spune că “Basarabia nu e România” din pricina fracturilor de statalitate a ultimilor două sute de ani. Nicio referință la Molotov, nicio admirație pentru isprava unioniștilor de la 1918… Iancu Flondor a fost atunci un naiv? Ionel Brătianu, vreun rătăcit? Iuliu Maniu, un ardelean imperialist?

Conform acestui principiu, oare n-a fost abuzivă integrarea Prusiei sau a Bavariei în Germania federală? Dar Texas: e un stat american? Și oare Sicilia (odinioară Graecia magna) n-ar trebui revendicată de elini?
Uneori relativismul istoriografic frizează prostia filozofică. Uităm așa de repede că un act politico-juridic (Marea Unire de la Alba-Iulia) a venit să pecetluiască o realitate lingvistică, memorială, culturală și spirituală?

Știu argumentul: titlurile de scandal se vând bine pe tarabe. Atunci domnul Boia e mai curând un profesor de marketing decât o minte îndrăgostită de adevăr.

3 Comments »

  1. Boia a inceput rezonabil sa dezumfle istoriografia bombastica de tip paunescian. Dar pe zi ce trece omul degenereaza intr-o fixatie. acuma nu mai vedem nimic pozitiv si real, totul e mit si contingenta. Pai dom’le Romania aia s-a facut cu forta si otel ca sa zic asa. Pacat ca a fost distrusa de urss inainte sa o consolidam… daca era lasata sa creasca organic acum Romania era un fel de Spania. Asa mutilata, a ajuns cum a ajuns – se regenereaza incet, dar dl Boia nu mai are o functie pozitiva cum avea in anii 90, ci acum e mizerabilism jenant cu care nu poti edifica o tara.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.