Despre pelerinaje, civilizație și îmbulzeala mulțimilor

Milă îmi este de mulţime, că iată sunt trei zile de când aşteaptă lângă Mine şi n-au ce să mănânce; şi să-i slobozesc flămânzi nu voiesc, ca să nu se istovească pe drum. Matei 15:32

Una din criticile curente la adresa Ortodoxiei este deschiderea prea largă către mulțimile de oameni care treg pragul bisericilor și al mănăstirilor.

De la magnați ostentativi până la ultimii sărăntoci, tot omul simte nevoia unei rugăciuni, a unei dezlegări, a unei împăcări cu Instanța Supremă. Cei care se plâng că e prea mare înghesuială în jurul pelerinajelor, să recitească Evangheliile. Sunt nenumărate pasajele care descriu îmbulzeala gloatei la apariția lui Iisus. Fiul lui Dumnezeu a scandalizat și a fascinat nu doar elita Imperiului, ci și mulțimile de oameni needucați, aflați în căutarea izbăvirii.

Dacă exigențele publicului contemporan s-au schimbat iar poșetele Hermes sau pantofii Armani au ajuns un atribut al civilizației urbane, atunci doar adunarea scientologilor lui Tom Cruise ar putea satisface înaltele așteptări. Creștinii răsăriteni vor veni la biserică așa cum îi știm de câteva secole: cu sudoarea pe frunte și batista în buzunar.

Întâlnirea cu Dumnezeu se poate produce și când n-ai șosete asortate. Dacă vă doriți confortul de resort într-o biserică de protocol, atunci căutați destinațiile favorite ale fariseilor. Iisus a vorbit mulțimilor care, ascultându-L, erau uimite de învăţătura Lui.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.