La trecutu-ți mare, mare viitor!

Mai sunt câteva luni și vom începe să vorbim despre Marea Unire. Va fi frumos și înălțător.
Tricolorul și straiele țărănești vor reapărea la Antena3. Mihai Gâdea se va înfățișa electoratului purtând chimirul lui Avram Iancu. De 1 decembrie, Dan Puric va perora încrâncenat la Realitatea TV, făcând trei ore slalom printre citate și reclame. Discursurile tuturor oamenilor care contează, de la Palatul Cotroceni, sediul PSD sau Radio Zu, vor vibra la unison. Din spatele gratiilor, poate, tovarășul Vanghelie va regiza o mare sărbătoare culinar-populară pentru locuitorii Sectorului 5 ai Capitalei.
Unii concetățeni mai sceptici se vor întreba dacă marcăm un triumf istoric sau, dimpotrivă, o prăbușire. Eu spun să adoptăm o notă optimistă, de gândire pozitivă.

Încurajați de propaganda Interesului Național, vom descoperi că suntem buni, domnule! Cei mai buni. Cei mai buni dintre pământeni.
În plus, oamenii noștri politici depășesc prin noua Strategie de Țară gândirea modestelor personalități strânse la 1918 pe axa București-Mărășești-Versailles. De ce-ar socoti Istoria că pușcăriașii ultimelor Guverne ar fi mai prejos decât Ionel Brătianu, Iuliu Maniu, Iancu Flondor sau Vasile Goldiș?
De ce n-ar fi Doamna Firea-Vrânceanu-Pandele urmașa Reginei Maria, bunăoară? Sau Doctorul Oprescu un continuator al școlii lui Carol Davilla?
 Tineri sau bătrâni, doamne și domni, așezați uneori la stânga și alteori la dreapta bugetului public, au făcut și conducătorii noștri ce s-au priceput mai bine să facă.
Dacă tot au clădit unii o țară, nu se cuvenea ca alții s-o fure?
Și-au prădat-o cuminte, încet și sigur, bucățică cu bucățică. Poate c-or mai fi iubit șpaga sau maneaua, dar conducătorii României de astăzi au sprijinit integrarea europeană, studiul de carte și cercetarea. Cine oare, în lumea civilizată, mai are frumoasele noastre Școli Doctorale, Academii de Știință sau Universități de carton?
Și încă ceva: cronicarii de mâine vor nota eleganța urmașilor Casei aristocratice care mai poartă, încă, blazonul Regelui Carol. Între vechea familie de Hohenzollern și prietenii Securității de odinioară, noi am așezat lucrurile într-o firească și deplină continuitate.
Ca popor, ne-or mai fi lipsind unele virtuți, dar avem geniul politic al reconcilierii: împăcăm oricând capra cu varza, apa cu uleiul, credința cu hoția, liberalismul cu socialismul.
România noastră pitorească a produs sinteze unice și momentul aniversar din 2018 n-are voie să le rateze. Vorba lui Nenea Iancu: „Proștii mor, însă prostia e nemuritoare.”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.