Ambasadorul român la Londra, despre libertate

Înțeleg că România are un nou ambasador la Londra, de meserie proletar. Ce trist personaj și ce lamentabilă decizie! Cunosc puțin lumea britanică și tot ceea ce înseamnă rafinamentul limbajului politic din Westminster Borough, de la faimosul “understatement” până la bogăția reperelor istorice ale patriei lui Shakespeare…
Să nu credeți că trecutul țării noastre s-a scăldat în tot atâtea nevrednicii ca și prezentul. Am avut odinioară boieri rafinați sau diplomați de geniu care, pretutindeni în lume, ne-au făcut cinste. Iată cum îi scria fostul premier Ion Ghica lui Vasile Alecsandri despre idealul libertății:

 
“…Lumea occidentală se zvîrcolește de secule între autoritate și libertate, luptă necontenit cu principiul autoritar, inimicul jurat al societăților libere.
 
Să nu se înțeleagă iar că a fi liber va să zică a nu face nimic, de teamă să nu aducem supărare semenului nostru, ci din contră a fi liber însemnează a munci, a fi singurul său arbitru de ceea ce face și de ceea ce nu face.
 
Căci libertatea este activitate, este dreptul de întrebuințare liberă a timpului, alegerea liberă a lucrării și a muncei noastre; nu este, cum cred unii, trîndăvia sau dreptul de a înjura și a calomnia, sau dreptul de a chema ura și disprețul asupra celoralalți sau asupra guvernului și a provoca ură și răzvrătiri…”IonGhica

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.