Cine mi-a luat solzii de pe ochii minții?

Ani de zile am vorbit despre libertate economică, piață și competiție. Discursurile înflăcărate despre capitalism nu m-au scos din sărăcie. A fost nevoie să întâlnesc niște oameni croiți pentru acțiune.

O prietenă mi-a facilitat întâlnirea cu un CEO american de mare succes, care a lucrat pentru corporația Walt Disney, înainte să se dedice unui business al nutriției și sănătății prin mișcare.

Cina luată cu acest om într-un restaurant select din Los Angeles mi-a schimbat înțelegere despre timp, bani, oportunități și viață. Pasionat de strategie militară, student al manualelor lui Clausewitz și Rommel, cunoscător al marilor bătălii din Al Doilea Război Mondial și anglo-saxon îndrăgostit de figura lui Winston Churchill, Michael O. Johnson m-a încurajat să explorez pe cont propriu ideea de antreprenoriat.

Cum? Citind mai întâi scrierile lui Jim Rohn.

Activismul politic a început să mi se pară zadarnic în absența unor vehicule adecvate. O națiune educată, sănătoasă și prosperă se naște om cu om, prin reunirea unor biografii de succes.

Poți avea puterea deciziei înbrăcat în hainele pauperității? Apoi Jim Rohn m-a confruntat cu o altă întrebare dureroasă: dacă ești atât de inteligent, de ce ești atât de sărac?

Am început să ascult zilnic «predicile» unui filozof al lumii business care aplica foarte inteligent învățătura din Parabola semănătorului. Treptat, am învățat să gândesc altfel. Am înțeles să libertatea fără asumarea concretă de responsabilități e vorbă goală. Așa am decis să mă înrolez, de partea Binelui, într-o nouă bătălie pentru familie. Am decis să așez viața căminului nostru sub scutul valorilor spirituale, dar și al independenței financiare.

Studiasem timp de aproape 20 ani marile cărţi ale lumii: istorie, filozofie, teologie şi literatură. Acordasem credit idealurilor platonice, educației literare și unei atitudini contemplative asupra lumii. N-aveam prea multe multe abilități practice, cu efect palpabil în viețile oamenilor.

Dețineam un bagaj de cunoștințe academice, dar îmi lipseau îndemânările prin care liderii influențează concret viețile a zeci de mii de oameni. N-aveam capitalul care îți garantează libertate de mișcare într-o lume bulversată de conflicte. Alegerile mele erau limitate. Descopeream adevărul proverbului românesc care spune că: în bordeiul său, săracul împărat se socotește. Nu eram împărat, ci mai degrabă proletar. Și tot înțelepciunea populară spune că săracul cu necaz se hrănește. De ce? Pentru că la omul sărac, nici boii nu trag.

Când este o realitate impusă din exterior, iar nu o condiție aleasă, sărăcia generează enorme frustrări. Antreprenoriatul, dimpotrivă, impune noi discipline, de la stăpânirea de sine și atitudinea pozitivă față de oportunitățile vieții până la obligația economisirii, curajul plonjării întru necunoscut, îmblânzirea incertitudinii, asumarea zilnică a riscurilor sau exigența planificării pe termen mediu și lung.

Donează o carte: Marea Iubire!

Fă cadou unui tânăr din România povestea miraculoasă de dragoste a lui Dinu și Nelli Pillat. Cei doi au lăsat în urmă cel mai frumos epistolar din istoria literaturii române. Criza de modele se tratează prin cărți! Dumneavoastră cumpărați volumul iar noi îl transportăm către premianții liceelor din țară. Vă mulțumim! Echipa #RomâniaDeșteaptă

$5.99

Din fericire, trecutul meu includea nu doar viața boemă a omului de carte, ci și experiența micului capitalist care, la șapte ani, a vândut legume din grădina bunicii și-a făcut primul profit din recolta abundentă de roşii, castraveţi sau ardei gras. Când ai încredere în produsele pe care le consumi, totul devine posibil.

Jim Rohn m-a făcut să înţeleg că abilitățile adormite în adolescență trebuiau dezgropate și că adevărata măsură în leadership se obține printr-o combinație între inteligenţa vizionarului şi pragmatismul întreprinzătorului.

Acum știu că sunt abia la început și privesc cu mare entuziasm viitorul. Și nu uita:

Fii tu liderul din viața ta!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.