Site icon Mihail Neamțu

Brexit și reforma UE: un scenariu optimist

Ce cred despre Brexit, m-a întrebat un prieten?
Discuția e importantă pentru că scoate la iveală seriozitatea unui referendum cu efecte constituționale. În România, un asemenea referendum a fost ignorat din 2009 până astăzi. În Westminster, totuși, lucrurile stau altfel.  
Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar înseamna, de fapt, o asumare deplină a suveranității naționale din partea unui stat care, prin Magna Charta și Glorioasa Revoluție de la 1688, a inventat cele mai importante instituții politice: habeas corpus, proprietatea privată, libertatea presei sau reprezentarea parlamentară… 

Nefiind parte din Schengen, britanicii oricum își apără granițele mai bine decât belgienii. Păstrând lira și stând afară de Eurozone, englezii, laolaltă cu scoțienii și galezii, au o economie mai puțin dependentă de politicile monetare ale Germaniei. Asta se vede și în creșterea de 3% a PIB din 2015, în contrast cu rahiticul procent de 1% în zona UE. 

  
N-am deloc o viziune apocaliptică despre Brexit. De ce? Pentru că un asemenea eveniment ar forța Uniunea Europeană la o reformă profundă și structurală. Economic, România ar beneficia de pe urma unei Uniuni mai elastice, mai puțin centralizate și mai atentă la principiul subsidiarității. Am ieși oricum din stagnarea brejnevistă acoperită astăzi de mediocritatea, impostura și sloganurile calpe ale unor lideri fără viziune…

Voi cum vedeți această poveste?

http://mihailneamtu.org/2016/04/01/sueta-facebook-1-aprilie-despre-alegerile-din-2016-capitala-inteligenta-si-uniunea-europeana-fara-britanici/

Exit mobile version