H.-R. Patapievici: Vocea care lipsește

Sunt doua tipuri de stiri care nu trec de codurile interne de promovare ale mediilor de informare occidentale: stirile care pun crestinismul intr-o lumina favorabila si stirile care arata persecutiile la care e supus.

Dimpotriva, tot ce pune crestinismul intr-o lumina proasta e imediat promovat ca stire semnificativa. Orice scandal sexual care implica ierarhia catolica are instantaneu asigurata o publicitate mondiala, in schimb omorarea a sute de crestini in Asia abia daca e mentionata, iar persecutarea sistematica a altor zeci de mii de crestini in toata lumea nu gaseste nici un spatiu de audienta.

arta catalana

3 Comments »

  1. Da, aşa este, dar Patapievici l-a uitat, ca mulţi alţi intelectuali dealtfel, pe bietul Julien Benda, cu umila sa carte, “Trădarea cărturarilor”. Marea majoritate a intelectualilor de stânga francezi, continuuă cu spiritul lor arogant, observat de J. Benda, aşa zisa tradiţie de frondă iluminist-umanistă. Iar marea Europă s-a lăsat de mult timp contaminată de rafinamentul elitismului “cărturăresc” francez. Iar germanicii mai degrabă preferă clasicismul marilor lor filosofi (pe faţă) şi nebunia nietzscheeană (pe ascuns), decât să-şi aducă aminte de figurile lor creştine. În rest, europenii vor să se compare cu americanii în dezvoltarea tehnologică, şi cu elveţienii în siguranţa vieţii. Că de orgoliul marilor culturi şi civilizaţii, nu mai au nevoie. Doar au fost şi se mai cred încă “buricul pământului”. Şi noi pe lângă ei.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.