În Europa, contractul social a fost rupt. Victime sigure: tinerii

Experimentul Grecia nu s-a terminat. Ce s-a rupt este contractul social între cei care au fost, cei care trăiesc azi și cei care vor fi.

Cum s-a ajuns la un faliment prelungit ca o moarte asistată? Istoria e lungă, dar totul s-a petrecut prin rapoarte false și complicități de tot soiul, la ambele capete.Unii de la Bruxelles și-au spus: hai să devalorizăm mai întâi apartenența la un club select (zona Euro). Să fim buni, să fim egali, să fim democratici. Trimitem la Atena sau la București comisari corupți, bucuroși să raporteze “progrese” în contextul crasei nepregătiri ca “catindatului”.

Alți gargaragii din Elada au închis ani de zile ochii la deficite, huzur, frauda banilor europeni, șpagă sau falsificarea actelor contabile sau creșterea artificială a ajutoarelor sociale.

Ani de zile UE a trimis la Atena experți care s-au făcut că plouă la Berlin.

Federaliștii de toate națiile au vorbit triumfalist despre urgența proiectului unificator al UE și despre necesitatea unei implacabile dialectici a Istoriei, scrisă cu majusculă. E musai să rămână înfrățiți și grecii și slavii și latinii, oricare ar fi pierderile. Și ce avem azi? O generație de tineri sacrificată (șomaj peste 40%) sub ochii unor decidenți septuagenari…

_jobless

Vom sfârși, cum altfel?, prin devalorizarea monedei (inflație în zona Euro)…

Experimentul Grecia va testa mai departe rezistența liderilor europeni și a cetățenilor diferitelor țări față de adevăr. Ne plac optimiștii și bine-vestitorii, dar nu-i înghițim pe cei care ne pun oglinda-n față.

Între Grecia și România există o asemănare: ne-am împrumutat cu zeci de miliarde și-am accepta, ca țări balcanice, să trăim pe datorie. Ceea ce nu facem îndeobște ca oameni sau ca familii independente, tolerăm să ni se întâmple ca națiune. Niște adulți cu drept de vot, putere de decizie și minte de copil îi condamnă pe cei mai tineri (sau nenăscuți încă) să achite peste câțiva ani o usturătoare notă de plată.

E imoral. E iresponsabil. E ineficient. Contractul social s-a rupt.

Ce este de făcut?

Să digerăm lent adevărul despre starea națiunii și să susținem lideri care aleg să nu mintă, chiar dacă sunt mai puțin populari.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.