România, între tiranie și anarhie

Între Parlament și stradă, între tiranie și anarhie: acesta riscă să fie soarta politică a României în contextul unei vădite crize de leadership.

Ce înseamnă să conduci? Să iei decizii.

Strada, atât de frumoasă și curată la început, a ajuns infiltrată de facționiști și diversioniști. De ce? Pentru că Sistemul ticăloșit vrea să-i compromită imaginea. Sfătoșii din televiziunile nu tocmai neutre, ca și politicienii de carieră, vor conchide: cu strada nu se poate dialoga, deci “back to business as usual”. 

Dacă Președintele Klaus Johannis nu va presa partidele să accepte reforma Statului, vom reveni probabil la tirania vechiului sistem, la practicile monopoliste garantate de vechile legi electorale, la bine-știuta sfidare a referendumului național.  

Personal, am salutat convocarea unor ONG-uri relevante la consultări. Legitimitatea democratică a partidelor actuale mi se pare îndoielnică. Ce i-aș fi cerut Președintelui dacă l-aș fi privit în ochi?

1. Abrogarea legii electorale prin care, astăzi, partidele propun cetățenilor o listă, iar nu candidați individuali veniți dintr-un colegiu electoral distinct. 

Votul pe liste întărește puterea baronilor și împiedică reprezentarea intereselor cetățenești.

2. Eliminarea pragului electoral pentru noile partide.

3. Anularea prevederilor constituționale care împiedică cercetarea penală a demnitarilor (miniștri sau parlamentari).

4. Aplicarea imediată a Referendumului din 2009, în semn de respect pentru suveranitatea poporului român.

5. Multiplicarea cu zece a numărului secțiilor de votare din Diaspora.
Dacă ar mai trebui ascultați niște oameni, atunci aceștia ar fi oamenii de afaceri al căror portofoliu include sub 20% contracte cu Statul și minim 80% business pe piața liberă. Românii sunt în stradă pentru că democrația siluită a ultimilor 25 ani i-a lăsat săraci. Mult în urma polonezilor sau a balticilor!
Unii români, foarte puțini, au ajuns prosperi. Înseamnă că au competențe excepționale și un puternic ADN antreprenorial. Trebuie ascultați cei mai relevanți creatori de plus-valoare, oameni care au luptat și au supraviețuit în jungla reglementărilor, a raidurilor inchizitoriale ale ANAF și s presiunilor baronial-mafiot-partinice din teritoriu. Oamenii aceștia nu vorbesc în rime, dar chiar au idei, expriență, cicatrici și viziune. 

Momentul deciziei politice nu mai poate fi amânat.

Deșteaptă-te române!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.