Epistola unui păstor

Tuturor celor pe care i-am trădat, smintit, dezamăgit: le cer iertare. Mă lepăd abia acum, la sfârşitul vieţii, de vechile legături cu îngerii căzuţi ai Securităţii. Semnînd un angajament în tinereţe am devenit toată viaţa un gardian al Partidului ateu, spionînd vieţile celor iubitori de libertate. Înţeleg doar astăzi că, prin turnătorie, am păcătuit împotriva aproapelui. Frica instalată de tancurile sovietice m-au făcut să uit glasul Celui care a spus: „Nu te teme” (Luca 5, 11). 

Ca toţi oamenii aflaţi „supt vremi”, am crezut şi eu în veşnicia comunismului. Nu i-am demascat minciuna în miezul său putred şi bolnav. Nu i-am condamnat erezia şi nici inumana plăsmuire a „omului nou.” Ca ales al Domnului, n-am ştiut să predic prin vorbe şi fapte speranţa şi curajul. În felul acesta, am semănat îndoiala faţă de credinţă.

Deşi creştini venerabili făcuseră temniţă grea pentru împotrivirea faţă de bolşevism – din Banat până în Ucraina şi din landul Branderburgic până în Vorkuta sau Kamciatka – tinereţele mele s-au obişnuit cu trista duplicitate a vieţii de preot al Bisericii şi colaborator al organelor de Stat.

Am acceptat excomunicarea fratelui meu, pr. Calciu-Dumitreasa. M-am scăldat în apele gri-unsuroase ale făţărniciei. Prin ploconeli şi ospeţe mănăstireşti cu tovarăşii din marea nomenclatură, am urcat nestingherit în ierarhie. România suferea de foame iar eu uitam de votul sărăciei monahale, participînd la congrese ecumenice despre lupta pentru pace. În timpul dărâmării lăcaşurilor de cult am lăudat ideologia Internaţionalei socialiste. Am nesocotit eroismul sfinţeniei.

Am iubit puterea lumească. Am căutat prietenia mai marilor cetăţii. Mi-am spus mereu că trădarea Evangheliei e îndreptăţită prin supravieţuirea aparatului bisericesc, cu toate cele bune şi cele rele. Fără de cuget, am greşit şi cer iertare prietenilor şi duşmanilor, deopotrivă. 

REMBRANDT_the_Prodigal_Son

Mai ştiu, în plus, că lunga tăcere aşternută după Revoluţie n-a fost de bun augur. În absenţa acestei spovedanii publice, cerută de Didahia apostolilor (4.14), am acceptat şantajul politic. O dosariadă subterană a întârziat curăţirea Bisericii noastre. Corupţia morală şi financiară au înflorit. Minciuna a persistat.  

În ceasul al 11-lea suntem pesemne datori cu un munte de tăcere şi un veac de singurătate.

Mihail NEAMŢU

5 Comments »

  1. Ce senzatie amara mi-a lasat aceasta lectura. Te loveste textura ”Raportului” scris rece, fara nici un sentiment ! Adica nu poti intelege daca simte vreun regret in enumerarea evenimentelor, a crimelor morale. Dincolo de culoarea gri a acestui text concis, resimti si mai acuta disperarea purtata in noi, revolta. Te intrebi si te linistesti cand vezi ce mai ramane din tot ce a trait acest ins din toate visele lui privind omul nou, iidealul comunist, turnatoria. Grave sunt urmele lasate de faptele lui…

  2. Un model si concept de marturisire ideal dar nimeni nu vrea sa treaca la practica si atunci necuratia ce poate sa aduca bun? Stiu ca Dumnezeu nu se lasa batjocorit si are atita intelepciune ,dar cel mai rau e tot pentru noi pentru ca Dumnezeu lucreaza doar in curatie.Puterea este tot in miinile astfel de oameni si cel mai rau ca sint de neclintit.Necuratia domina si cind se ridica cite un pastor mai sincer ramine cu vorba pe buze si chiar marginalizat asa ca sistemul necurat domina .Ce trist ca deja acest model al necuratiei contamineaza si deja este in biserci ca si acasa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.