Banii, oxigenul și iubirea

Banii sunt utili cam tot cât oxigenul, spunea Zig Ziglar.

Dar banii nu pot cumpăra iubirea. Sunt lucruri care, pur și simplu, nu pot fi externalizate. Cu toate conturile de milionar din lume, dacă ai crescut necioplit vei vorbi mereu o limbă necizelată, nerafinată, neluminată.

Zig-Ziglar

Dacă n-ai învățat la timp o limbă străină, o vei dobândi târziu și, foarte probabil, într-un mod precar.

Dacă ai făcut un liceu prost, vei călători prin lumea largă privind la monumentele Antichității precum vițelul la poarta nouă: inocent, deci fără să pricepi nimic.

Un selfie la Atena nu te face contemporan cu Socrate. Lectura lui Platon, însă, te poate ajuta.

Bogatul ignorant va ajunge poate la Roma, aproape de Columna lui Traian, dar oare va înțelege măcar o literă din mărturia epigrafică?

La fel: poți avea cel mai bun sistem de sunet din lume, dar fără o bună educație muzicală nu vei recunoaște primele note din “Flautul fermecat” de Mozart. La nunta copiilor tăi te poți trezi cu niște maneliști care nu înțeleg o partitură de secol XIX și nici diferența între o piesă muzicală vulgară și un menuet rafinat.

Sunt anumite lucruri pe care banii nu-i pot cumpăra: iubirea, prietenia ideilor, spiritul. Banii, în umila mea opinie, există doar pentru a sluji un scop transcendent lor. Iar educația este unul dintre cele mai nobile țeluri ale umanității: iubirea binelui, a frumosului și a adevărului.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.