Horia-Roman Patapievici, despre triumful cinismului politic

În toate cazurile în care această alianţă a funcţionat, o trăsătură comună a ieşit nestingherită la iveală: lipsa de scrupule. Din lipsa de scrupule a decurs modul acţiunii, etalat în mod egal la televiziunile care au oferit un sprijin incondiţionat coaliţiei şi în parlament, în toate discursurile care au combătut „duşmanul”: cu brutalitate, cu orbire şi cu fanatism.

Din motivaţiile lipsei de scrupule a decurs profilul moral al tipului de politician care ţine azi în mâini destinele politicii româneşti: caracterizat prin lăcomie, iresponsabilitate şi dispreţ. Presa a adoptat cu un servilism incredibil agenda acestei alianţe, pe care a transformat-o în agendă naţională, deşi ea nu reflectă decât interesele unui grup restrâns de profitori, cunoscuţi de toţi, dar în mod straniu scuzaţi de aproape toată lumea. E bine? Să judecaţi dumneavoastră, în funcţie de preţul pe care îl vom plăti.

În toate trei ocaziile, s-a văzut cu claritate că în bine, la noi, nu funcţionează nicio coaliţie, cu oricât efort. În rău, însă, se sudează toate forţele, fără niciun efort. Când parlamentarii îşi votează legi de salarizare preferenţială, sunt la unison; când însă trebuie să voteze legi de importanţă generală, sunt dezbinaţi. Când magistraţii vor să păstreze sistemul de salarizare care purtătoarei lor de cuvânt îi asigură un venit bugetar lunar de peste 18.000 de lei, sunt la unison; când e să însănătoşească justiţia, sunt dezbinaţi. Când e să uneltească, îşi descoperă, spontan, unitatea. Când e să construiască, îşi proclamă, demagogic, diversitatea.

Interesul de grup îi găseşte strâns uniţi în jurul legilor care îi avantajează, în schimb binele comun îi dezbină, în numele legilor pe care le iau drept pretext pentru a-l putea amâna, ignora sau deforma până la caricatură. Ei sunt cu noi la binele lor şi sunt cu ei la binele nostru.

Niciodată preţul acţiunilor lor nu este plătit de ei, ci de noi. Plătim, ca să ne reprezinte; plătim, ca să nu ne mai reprezinte. Îi plătim şi când ne înşală, şi când ne nesocotesc, şi când ne batjocoresc. Plătim în orice situaţie. Merită? Dumneavoastră să judecaţi.

2 Comments »

  1. …mi e clar un lucru ! “Sobolanii rosii” au un simt acut al Puterii ! Iar ‘cei trei masinisti” ai “regizorului de lumini si umbre” Iliescu trag “cortina rosie” incetisor peste Romania ! Se “va intunerici” iar ? Cu deosebita stima….

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.