Andreea Pora, Reforma în educaţie, victoria compromisului (22)

În primele 100 de universităţi din topul Shanghai (trebuie spus că nicio universitate românească nu figurează nici măcar în primele 500), doar 6 au conducere colegială, adică rectorul este ales de Senat, restul având o conducere de tip managerial, în sensul recrutării acestuia pe baza unui concurs şi a unui proiect, concretizat într-un contract care prevede penalităţi şi reziliere în caz de neîndeplinire. Motivul pentru care Ecaterina Andronescu susţine conducerea colegială nu este un mister: ea permite aranjamente, cârdăşii şi cumetrii politico-financiare, alegerea rectorului transformându-se într-o campanie electorală în buna tradiţie autohtonă, în urma căreia „alesul“ trebuie să recompenseze în diferite modalităţi susţinerea venită din partea diverselor grupuri şi clanuri.

4 Comments »

  1. Reforma invatamantului trebuie Asumata de guvern si nu dezbatuta in Parlament. Asta o cred. Decizia scurta, viguroasa si, neaparat, asumata politic-moral-istoric creaza structuri. Bune, rele nu mai conteaza. Spre deosebire de actualul sistem (sunt parinte si sunt TERORIZAT de sistemul educational, stiu ce vorbesc) care nu creaza nimic ci doar inghite timp si vieti de doamne si domnite. Legea nu se aplica in sistem pentru ca profesorii se stiu aparati de trocul electoral la care sunt chemati din doi-in-doi-ani. Opunerea in fata schimbarii (si in legea actuala sunt destule parghii prin care se poate modela ceva) m-a convins ca adevaratii vinovati, pe langa politicienii care cumpara vot, sunt TOTI PROFESORII din sistem care nu vor sa asude.
    Ii acuz pe unde pot si cum pot. Pentru o simpla problema de administratie de multe ori am ajuns sa scriu Presedintiei pe http://www.presidency.ro la procetatean@presidency.ro .
    Si, culmea, dupa ce am fost ignorat de profesor, director, inspector, minister problema a fost rezolvata cand cererea oficiala de rezolvare a venit de sus.
    Pai pentru orice kkt sa te adresezi Presedintiei??? Exista o vascozitate in mediul educational pe care o stapanesti doar daca ai brate tari si o mare credinta in Stapanul tuturor.
    Doar cu credinta in Domnul nostru Iisus Hristos si cu curajul nostru, eu cred ca, vom rezolva ceva.

  2. Sper, draga Mihai, si stimata doamna Oana, ca nu ne vom obisnui niciodata cu asta, ci vom lupta, fiecare cu mijloacele care ne stau la dispozitie, sa nu mai fie asa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.