PODCAST
CÂNTECUL PRIMĂVERII
SEARCH
No Instagram images were found.
Top Posts & Pages
Comentarii
Anonymous on De ce l-a ucis Cain pe Abel? D… | |
De 9 ori a incercat… on Procesul lui Iisus | |
Un miracol enigmatic… on Un miracol enigmatic: România |
Translate
Statistici
- 408,009 hits
M-a pus pe ganduri si pe mine articolul de ieri din Cotidianul. Nu am inteles insa cat de vechi sunt declaratiile lui Vasile Blaga. Nadajduiesc ca sunt doar ecouri ale mai vechii discutii legate de tipul votului uninominal, care s-a purat in preajma adoptarii acestui vot. In aceasta dezbatere, opozitia manifestata de Hrebenciuc pare sa exprime o pozitie conservatoare pe langa grosolaniile spuse de Vasile Blaga
Eu am votat cu mare incredere la sfarsitul anului trecut pentru ca stiam ca votul meu nu este pierdut si ca el va fi redistribuit asa incat in parlament sa ajunga si personaje mai discrete si cu ceva bun simt. Pentru ca nu trebuie sa ne facem iluzii: nici Traian Ungureanu si nici Monica Macovei nu ar fi alesi pe liste uninominale pentru opiniile sau performantele lor, ci pentru ca ar fi asociati cu imaginea unui partid pe care o formeaza Traian Basescu, Elena Udrea & Co.
Sper ca varianta uninominalului sustinuta de Pro Democratia sa nu fie modificata pentru ca ea reprezinta o corectie adusa slabiciunii principale a democratiei: modul de selectie a valorilor.
Pe scurt, varianta existenta e o aberatie.
Si asta nu din cauze tehnice, pentru ca matematic este dovedit ca nu poate exista un sistem de vot perfect (se cheama teorema lui Arrows si a fost stabilita de profesorul Kenneth Arrows, mai tarziu recipientul unui premiu Nobel in economie).
Este o aberatie din punct de vedere al contractului social: este complet netransparenta, si apara interesele celor care vroiau un vot proportional.
Ea impune un mecanism matematic de distribuire a voturilor care este cu totul altceva decat ce crede electoratul ca este sau ar trebui sa fie un vot uninominal.
Votul care s-a petrecut a fost de facto unul proportional vandut pe post de cioara vopsita ca vot uninominal.
http://uninginer.wordpress.com/2008/12/09/despre-votul-uninominal-inginereste/
Politicienii români au încă un motiv să fie mândri de mediul electoral din ţara lor de baştină, pe care pot de acum încolo să-l boteze liniştiţi cu diferite epitete care mai de care mai pompoase, gen „plurivalent”, „versatil”, „multifuncţional” sau chiar „2 în 1” – ca detergentul. Motivul? http://www.2vorbe.ro/2009/06/daca-i-musai-cu-placere-romania-si-votul-obligatoriu/