Dumnezeu la Bruxelles (via Bucureşti), o recenzie de Radu Preda

Cartea lui Radu Carp, Dumnezeu la Bruxelles. Religia în spaţiul public european (Seria Theologia Socialis 3), Eikon, Cluj, 2009, vine într-un moment cât se poate de potrivit. Înainte de a prezenta însă volumul ca atare, câteva cuvinte despre contextul editorial în care acesta apare.

Volumul de faţă este a treia apariţie din seria Theologia Socialis, găzduită cu generozitate de tânăra editură clujeană Eikon şi publicată cu sprijinul Institutului Român de Studii Interortodoxe, Interconfesionale şi Interreligioase (INTER). Seria îşi propune să acorde spaţiul necesar unei dezbateri obligatorii şi, din păcate, amânate în România postcomunistă. Este vorba despre modelul social, structurile comunitare, rolul confesiunilor religioase şi al societăţii civile la reconstrucţia unui spaţiu public încă vizibil marcat de cele aproape cinci decenii de dictatură comunistă. Cum profilul cultural-spiritual al României este marcat de Biserica Ortodoxă, majoritară, atenţia se îndreaptă mai întâi către modul în care, teologic şi practic, ethosul creştinismului răsăritean poate încuraja gândirea, inspira viziunile şi determina opţiunile unei populaţii care se declară religioasă în proporţie covârşitoare, trăind însă într-o societate puternic alienată. Acest demers se derulează într-un permanent dialog cu celelalte culte religioase istorice prezente în România şi ia în consideraţie experienţa istorică a Bisericilor şi confesiunilor europene.

1 Comment »

  1. O intrebare, doua intrebari.
    A cerut, oare, UE vreun ajutor din partea religiilor crestine in proiectul comunitar european??? Este loc pentru Golgota la Bruxelles?? Se poate propovadui patimile, moartea si invierea lui Iisus, Hristosul Tatalui pe culoarele PE?? Sau trebuie sa slabim putin in credinta nebuna, fara de care nu se poate la urma urmei, pentru a ne ocupa de binele comun??
    Poate gresesc, poate nu…
    Simple intrebari.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.