1 Mai şi pomana la români (intelectualii sunt de vină)

În timp ce tirania resentimentului, îndârjiţii de profesie şi rataţii blogosferei denunţă “oligarhia mediatică” a unei mâini de intelectuali democraţi – suporteri ai bunului simţ şi ai civilităţii – , în condiţiile în care canalele de televiziune abia mai difuzează mesaje inteligente, în timp ce revistele culturale plătite din banul public se scaldă în mediocritate, intrigă şi dezmăţ provincial, într-un context al declinului general al şcolii, familiei şi al bibliotecii, într-un veac al fanfaronilor tonomaţi şi al distracţiei permanente, într-o Românie sufocată de taxe şi reglementări, într-o ţară cu peste două milioane de minţi calificate emigrate peste hotare, într-un mediu în care întregi trusturi de presă şi ziarişti de elită devin anexe la un simplu OTV cu cravată, în patria banului nemuncit şi a dezmăţului siliconat, în cartierele sufocate de manelişti şi cocălari, într-o ţară unde gaterele mănăstireşti ne scapă de verdeaţa pădurilor iar gunoaiele de plastic decorează poalele munţilor Carpaţi, când ţopârlanii şi piţipoancele ne reprezintă la Eurovision, când urâtul şi expresia kitsch invadează bisericile din patrimoniul naţional, în timp ce impostorii şi nebunii au liber la orice injurie vadimistă pe forumurile descreierate ale ziarelor, când puţinele modele româneşti de umanitate caldă şi inteligenţă rafinată – recunoscute astfel în lumea largă – sunt terfelite de orice neica-nimeni, când jegul şi gunoaiele umplu trenurile CFR, străzile şi autostrăzile în curs de construcţie, când neopăşunismul ignar al literaţilor propune revenirea la agricultura de secol XVIII ca soluţie anti-globalizare, în timp ce universităţile private sau de stat gem de impostori şi oportunişti, când talibanii religioşi proclamă isteric un alt complot universal, când metafizica scuipatului înlocuieşte cultura respectului iar exerciţiul admiraţiei trece – în ochii celor mutilaţi de ură – drept simplă linguşeală, când neomarxiştii pledează laolaltă cu pseudo-conservatorii pentru eliminarea vocilor anticomuniste, când România se scufundă în derizoriu şi explorează plaja tuturor rătăcirilor morale, ziua de 1 mai muncitoresc s-a îmbrăcat în tricou roşu şi – cu mici pe grătare – a venit să ne salveze. (MN)

Iată şi cum:

 
Pentru un comentariu (aprioric) explicativ, vezi:
PORCUS TURISTICUS (autor: Dan Tescaru)

Poate cea mai răspândită specie de mitocan urban, “tanaul de grătar” poate fi întâlnit pe tot curpinsul ţării. Rezultat din încrucişarea nefericită dintre mai multe specii de mitocani urbani, acesta, împreună cu femela şi puii săi, poate fi observat, în special, în zilele de sâmbătă şi duminică şi în sărbătorile legale, în imediata apropiere a pădurilor, pe malul apelor, împreună cu alţi exponenţi ai rasei din care face parte, adunaţi în jurul grătarelor sfârâinde. Animal carnivor, se hrăneşte în special, cu mici şi cârnaţi ieftini, asezonaţi din plin cu bere la “pet”. Pentru oamenii de ştiinţă este un animal uşor de observat şi studiat; se remarcă lesne prin afinitatea deosebită pe care o are pentru plastic, în care se îmbracă el, femela şi puii săi. Maioul prea mic care nu-i poate acoperi sub nici o formă burdihanul opulent, bermudele legate cu sfoară şi şlapii originali “SHANLIAN” chinezeşti constituie marca sa definitorie. Mustaţa de ungur, alături de unghia de la degetul mic, lungă de cel puţin 1 cm. , cu care se scobeşte în unicul dinte pe care îl posedă (care serveşte pe rând ca desfăcător de capace de bere, perforator de bilete de tren sau îl ajută la muşcarea nasului consoartei, atunci când aceasta îl enervează), constituie elementele distinctive ale “tanăului de grătar”. Femela acestuia, caracterizată prin masa mare pe care o posedă, este autoarea unor stupefiante combinaţii vestimentare, cum ar fi blugii turceşti asortaţi cu sandalele din vinilin cu toc şi bluza de treining “Mike”, pantalonii de treining “Adibas” combinaţi nefericit cu şlapii din plastic “Shanlian” şi maioul cu sclipici “B&G” toate puţind iute a sudoare. Puii arată identic cu aceştia. Pot fi întâlniţi la iarbă verde, acompaniaţi de manelele care răzbat strident din cele două boxe ale “Daciei” personale rablagite, din care singurul mecanism funcţional total este casetofonul. Pentru cercetători, această specie ste, totuşi, plină de necunoscute deoarece, în pofida ariei mari de răspândire, are un comportament bizar: deşi îşi marchează teriroriul prin urinări frecvente după copac şi o cantitate uriaşâ de mizerie pe care o lasă după ce termină masa, peste o săptămână, când revine în acelaşi loc, face un scandal monstruos împotriva nesimţiţilor care poluează natura… 

5 Comments »

  1. Frumusetea diversitatii, nu?
    Sa vezi ce e in iad 🙂
    Dumnezeu aduce ploaia si asupra dreptilor, suporteri ai bunului simţ şi ai civilităţii, dar si asupra criminalilor. Eu tot cred ca doar a Lui este Judecata.
    Ce putem face noi? Eu cred ca trebuie sa facem cat de mult bine putem. Nenorocirea e ca nu putem sa facem prea mult bine. Oricum, vrem sa facem mai multe decat putem, asta pentru ca ne credem mari si tari. Si ce e peste acestea de la celrau este. Eu asa cred.

  2. @heraaskuortodox

    dle, nu te-ai saturat sa vorbesti aiurea pe blog, sa invoci..ploaia cand afara e uragan?

    nicioadata nu vom putea face prea mult bine daca ramanem cu ochii in soare (cu ochii doar la Eschaton) ratand intervalul (socialul); amalgamul de “solutii” pe care le propui de fiecare data miroase a lene sociala; e czul sa te trezesti din reverii si sa mai vezi si ce fac altii bine (spre deosebire catolicii, in plan social)

    ps. sper ca nu vei veni iar’ cu o solutie care se reduce la un citat…

  3. Dragul meu narcis22 (cat mai e pana la 23?). Si ploaia si uraganul este tot de la Domnul (asta daca nu crezi ca e altcineva deasupra Lui). Eshatonul, cum il intelegi tu (imi permiti, nu?) este de factura catolico-gnostica(sic). Despre ce amalgam de solutii vorbesti? Teoria cu lenea sociala este, hai sa cautam impreuna, nascuta dintr-o disperare fata de propria moarte, nu? Cei mai activi social au fost, bineinteles, totalitarii. Doar ei au vrut actiune sociala maxima, nu? Sau nu?! Ei stiau mai bine ce le trebuie oamenilor chiar fara sa le ceara acestia nimic.
    Da, cum bine zici, catolicii sunt foarte implicati in social. Nu degeaba de acolo s-a nascut socialismul, totalitar (intregul premerge partea, nu?). Spre deosebire de socialismul catolicismului ortodoxia are o alta parere despre solidaritatea-cu-fratele. Parerea buna. Ca nu e Paradisul instalat in tarile ortodoxe, asta e o alta problema. Niciunde nu e si nu a fost instalat. Parerea unora ca Parusia va trebui sa vina neaparat cu foc si pucioasa nu mi se pare OK. Un ortodox trebuie sa traiasca si sa faca ceva cu viata lui pentru a micsora raul din lume. La limita, pentru a neutraliza total acest rau. Dar avem o problema, cu barna din ochii nostri.
    Fata de militantismul social, ortodoxia incearca prin alta metoda. Prin metoda smereniei. Sincer, ma intristeaza ca Psaltirea Regelui David sau sfaturile lui Moise catre Israel nu sunt introduse in Programele Operationale Regionale. Macar la Anexe.
    Citatele pe care, in general, le dau nu sunt trimiteri la mai multa invatatura, la mai multe carti ce trebuie parcurse constiincios. Sunt cuvintele Evangheliei. De cate ori ma provoaca un eveniment, social/politic/cultural/familial, incerc sa ma reduc la un duh al Evangheliei, un duh pe care il gasesc nu numai la Avva Siluan dar si la Gianni Vattimo sau Nietzsche.
    Solutii??? Pai Iisus Hristosul Tatalui ne da solutia ( asta daca nu cumva gasesti ceva mai bun si mai adevarat):
    ” Toate Mi-au fost date de către Tatăl Meu şi nimeni nu cunoaşte pe Fiul, decât numai Tatăl, nici pe Tatăl nu-L cunoaşte nimeni, decât numai Fiul şi cel căruia va voi Fiul să-i descopere.
    Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi.
    Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre.” Adica TOATE inseamna TOATE.
    Si ca tot vorbim de bine. Despre ce bine vorbim?
    Eu vorbesc despre acest Bine:
    “Petru a zis lui Iisus: Doamne, BINE este să fim noi aici.”
    Incearca si tu sa nu mai citesti totul ca pe citate si, chiar daca nu esti de acord cu mine, sa nu ma mai jignesti. Sunt sigur ca daca ne-am cunoaste ne-am intelege bine 🙂

  4. heraasku,

    nu stiam ca socialismul s-a nascut la catolici, e o informatie “BOMBA” (ar trebui sa redatezi o teza pe subiect, sunt sigur ca te vor premia la Kremlin…)

    bine zici ca un ortodox trebuie sa faca ceva: de pilda sa citeasca mai mult ca suntem cam lenesi….

    iti doresc multa reducere in duh cu Vattimo, asistenta sociala a castigat deja un candidat

    mult spor la bibiloteca!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.