Declaraţiile primarului Dorin Chirtoaca (Chişinău) despre terorismul neocomunist din Moldova

In Republica Moldova au loc incalcari grave ale drepturilor omului. Ca urmare a manifestatiilor de protest din data de 7 aprilie 2009, când sediile Parlamentului şi Preşedinţiei RM au fost devastate, politia a declansat un val de teroare  si intimidare în masă a cetatenilor, in special a tinerilor, inclusiv minori. Sunt arestati atât participanti la devastare, cât şi manifestanti pasnici, dar si persoane care nu au participat la proteste inclusiv jurnalisti.

Politia intervine in forta, rapeste persoane din strada, licee, universitati, camine studentesti, inclusiv din preajma bisericii (ex: cazul Alexandru Gritcu) dupa slujba de Paste (Pastele Catolic). Procedura de retinere nu este respectata. Cei arestati, baieti sau fete, sunt batuti cu cruzime, supusi unui tratament inuman si degradant. Sunt inregistrate cazuri de tortura, este atestat un caz de deces. Unele arestari nu sunt declarate. Pana in prezent sunt parinti care nu-si gasesc copiii si nu pot obtine informatii despre locul aflarii lor.

Cei care au fost eliberaţi mărturisesc că cetăţenii reţinuţi sunt ţinuţi în condiţii mizerabile (15-20 de persoane in 10 mp), bătuţi cu bestialitate şi impuşi să semneze declaraţii false. Procesele de judecată au loc direct în comisariatele de politie, fără drept la apărare sau asigurat sumar. Accesul în locurile de detentie este ingradit in totalitate, inclusiv pentru avocati sau pentru organizatii de protecţie a drepturilor omului. Accesul a fost refuzat inclusiv pentru primarul Chisinaului, desi acesta a insistat de mai multe ori.

Datele furnizate de poliţie afirma ca au fost arestati in jur de 200 de cetăţeni. Presa din Chişinău, însă, a întocmit în baza apelurilor rudelor celor dispăruţi o listă de peste 800 de cetăţeni arestaţi. In mun. Chişinău au fost internaţi în spitale peste 50 de cetăţeni bătuţi de poliţie. Dispunem de informatii ca pentru a ascude maltratarea tinerilor, acestia sunt luati din mun. Chisinau si dusi in comisariate raionale de politie (ex: Vulcanesti, Taraclia) sau spre destinatii necunoscute.

În acest sens, solicităm implicarea Dumneavoastră pentru:

·         Oprirea tratamentului inuman si degradant, a torturii in locurile de detentie;

·         Incetarea terorii, a rapirilor de persoane, a amenintarilor si a intimidarilor;

·         Asigurarea accesului avocatilor, a ONG-urilor si a presei in locurile de detentie;

·         Garantarea drepturilor persoanelor retinute, in primul rand la aparare;

·         Informarea deplina asupra retinerilor efectuate si a incriminarilor aduse;

·         Pedesirea celor vinovati de comiterea abuzurilor mentionate;.

 

 

Fapte si fotografii:

Avem numele, datele de contact si depozitiile pe video ale persoanelor mentionate, numele altor persoane maltratate, arestate precum si nume de persoane despre care nu se stie nimic.

 

Sergiu Cretu – fractura de humerus:  23 ani, student, participant pasnic la protest, batut in comisariatul de politie.

nu a acceptat sa fie fotografiat

 

Tanar care a solicitat anominatul – fractura de humerus, comotie cerebrala, contuzii de tesuturi: 23 ani, student, participant pasnic la protest, batut in parc de politisti cu si fara uniforma.

 

                                            

 

 

Tanar care a solicitat anominatul – tortura (comotie cerebrala, contuzia tesuturilor moi): 19 ani, nu a participat la manifestari, insultat, umilit si batut in comisariatul de politie.

 

 

Popa Andreicomoţie cerebrală, contuzie facială, 18 ani, nu a participat la protest, batut in comisariatul de politie, nu a primit hrana si apa 24 de ore, detinut impreuna cu 22 persoane in 12 m2,

 

 

Roscot Denis – comotie cerebrala, fractura oaselor nazale, contuzie faciala:  20 ani, student, participant pasnic la protest, batut in comisariatul de politie, impus sa semneze declaratii false, incatusat de pat in spital timp de o noapte.

 

 

Damian Hancu – tortura (comotie cerebrala, degete fracturate, contuzii ale tesuturilor moi): student la facultatea de drept in Lyon, Franta, 23 ani, protestatar pasnic, nu a participat la actiuni violente, retinut pe 7 aprilie, in centrul Chisinaului, in urma unor discutii cu jurnalisti Suedezi. Torturat de politie. Impus sa semneze declaratii precum ca ar fi fost instigat si platit de opozitie sa participle la proteste. Exista marturia audio a lui Damian Hancu in limba engleza, certificatul medico- legal si cererea adresata procuraturii .

 

  

 

                                              

 

Valeriu Boboc – mort, coaste rupte in urma unor lovituri, plaga la cap in urma unor lovituri cu obiecte contondente: 23 ani, muncitor, casatorit, tata a unui copil de 1,5 ani, participant pasnic la ultima parte a manifestatiei din 7 aprilie, a venit in piata dupa ora 17:00 cand devastarea Parlamentului si Presedintiei se incheiase. Ucis in urma descinderii in forta a politiei asupra protestatarilor la miezul noptii de 7 spre 8 aprilie. Conform politiei – gasit mort in Piata Marii Adunari Nationale. Cauza decesului conform actului de constatare a decesului (anexat): intoxicat cu toxic necunoscut.

 

               

 

 

 

Cu respect,                                                                           

Dorin Chirtoaca,

Primar general al municipiului Chisinau

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.