7 Comments »

  1. Stimate Mihail Neamţu, nu ştiu dacă postarea acestui material este cu intenţie ironică, sper că nu, mă ghidez după tag, dar trebuie să ţinem cont de cîteva lucruri.

    1. “Fraţii din Toflea” sînt rromi.
    2. În consdecinţă, cele ascultate caracterizează melosul rromanes, de aceea titlul ar trebui puţin modificat, probabil, neefind vorba nicidecum de “pop” şi probabil nu se caracterizeaztă toată România profundă, cu atît mai puţin mediul evanghelic, neoprotestant din România.
    3. O discuţie mai productivă decît un rîs bun ar fi, inimi7, dacă orice manifestare muzicală este acceptabilă, dacă ne reprezintă ethosul şi etnia, preferinţele etc.
    Dacă o asemenea manifestare religioasă este inacceptabilă, cine judecă, după ce criterii?

    Tocmai am auzit că primul preot ortodox rrom a fost hirotonisit. Felicitări lui, dar cam tîrziu, nu credeţi?
    Oare cum va suna de acum în 10 ani, sub ajustări şi diferite intervenţii cu melisme şi improvizaţii, liturghia ortodoxă într-o parohie în care majoritatea cîntăreţilor din strană ar fi rromi?

    Să stăm strîmb şi să gîndim drept, nicicum cu “rrăutate”!

    cu simpatie,
    mc

  2. Stimate domnule Cruceru,

    Cum stiti acesta este un blog informativ, nu propagandistic. Postarea cu pricina este la rubrica “sociologie religioasa” pentru ca sincer cred ca ne lipseste o cunoastere de adincime a transformarilor suferite in mediile ortodoxe si protestante din ultimii douazeci de ani. Va rog sa-mi creditati neutralitatea.

    Comentariile sunt “la liber” si interpretarile acordate fenomenului merita sa ramina deschise. Cu exceptia comentariilor deliberat-batjocoritoare sau extremiste, acest forum nu aplica cenzura.

    Pe chestiunea Ortodoxie si rromi, am scris un text in 2002 intitulat Biserica, Tiganii si Statul (reluat in Bufnita din darimaturi). Prin urmare, m-a bucurat decizia BOR de-a hirotoni un preot pentru Ferentari. Sunt multe de facut dar nu am caderea sa dau lectii.

    In sfirsit, cred ca va fi greu sa vedem vreodata in Biserica Ortodoxa o alaturare intre Roman Melodul si Fratii Toflea (sau ceva asemanator). Conservatorismul liturgic este un brand al Ortodoxiei, dupa cum stiti.

    Intrebarea este mai degraba alta: cum deslusim duhurile, dupa porunca Sf Pavel?

    Cu cele mai bune urari,
    MN

  3. Stimate domnule Neamtu,

    Multumesc pentru raspuns. Aceasta era si speranta mea, neutralitatea.
    Voi cauta textul amintit.
    Despre viitor şi transformarile Ortodoxiei şi Protestantismului este greu sa ne exprimam aici si pe scurt.
    Da, conservatorismul liturgic, dupa cum deja ati putut observa, are cu totul alta faţă in Statele Unite, nu-i aşa?

    Bună întrebare. Aceasta mă preocupă şi pe mine privind la trupele de Praise and Worship de la noi şi de pe aiurea, la trupele de Rock Creştin şi altele ca acestea: cum deosebim duhurile, mai ales cînd este vorba de muzică…

    cu apreciere,
    mc

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.