4 Comments »

  1. Halucinantă această beatificare antumă a faraonului slav. În ce priveşte retrospecţia avatarurilor, presupunem că unui Cioran, de pildă, i-ar fi apărut exactă şi delicioasă echivalenţa – simultan confirmată şi surdinată metempsihotic – Pavel din Tars/Vladimir Vladimirovici din Leningrad. Suspectăm, totuşi, insolitul eremitismului în discuţie ca simptom firesc al unui “cantonament spiritual” în care vodka a uzurpat, spontan, resursele potabile, iar sihaştrii aiurează electoral printre scripturi rotunjite cu apoftegme de Kremlin, şampile de vot şi icoane cu sfinţi în kimono.

  2. După ce am citit articolul din “Idei în Dialog” despre comenzile educaţionale ale noului ţar în privinţa manualelor de istorie care trebuie să fie scrise pentru uzul şcolilor ruseşti, după ce am văzut şi documentarul american despre noua orientare a Bisericii ortodoxe ruse faţă de statul Rus şi mai văd şi asta, nu m-ar mira ca dorinţele berdiaeviste ale panslavismului rus să devină noua ideologie de la Kremlin. Noi nori se ridică deasupra Rusiei, iar dacă o atare ideologie se va întări în rândurile ruşilor, viitorul “răsăritului” nu va suna prea strălucit. Iar pe noi românii, din păcate, Dumnezeu ne-a pus taman în calea aspiraţiilor panslaviste către eterna Grecie…

  3. stima.
    “documentarul american despre noua orientare a Bisericii ortodoxe ruse”… dragut.
    cat despre panslavism, ar trebui sa ne ducem mai in spate, de pe la Dostoievski. sau mai in spate, pe la 1500.
    iar despre beatificarea faraonului rus, ce expresie corecta, numai de bine.
    ma intreb care ar fi fost parerea boborului postmodern in ce priveste evlavia fata de cezar. sau fata de Sfantul Theodor Studitul care, de la Diehl citire, o indeamna pe imparateasa Irina sa-l orbeasca pe fiul ei pentru a detensiona politica imperiala.
    mic, cult si angajat bobor.

  4. care cezar? Justinian, Constantin al V-lea sau Constantin cel Mare???

    in curand o sa cerem si introducerea canoanelor medievale; te referi la panslavismul care in sec 17 dadea foc tiparnitei aduse de un tar doar pt ca era unealta diavolului? din cate stiu, n-a existat doctrina “bizantinismului” cu zeci de milioane de victime, iar Justinian (necanonizat) nu fusese agent KGB in tinerete (nu spionase ca taica Putin pt raspandirea “panslavismului” dupa model…Rosu)

    cat despre Diehl, cred ca s-au mai scris ceva istorii politice in ultima 100 ani…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.