4 Comments »

 1. cred ca lista cu doar 3 variante de raspuns este incompleta.
  e.g. varianta 3: nu e putin tendentioasa? adica ereticii & eterodocsii se preocupa de viitor… si Ortodoxia e cantonata in trecut…

 2. Poate raspunsurile 1 si 2 sunt legate.

  Iar cum a spus si sketis, Biserica Ortodoxa este precupata si de prezent, si de trecut si de viitor. Sa ne gandim ca una din meditatiile recomandate este cea asupra mortii si Judecatii de Apoi, deci iata ca ne preocupa si viitorul.
  Iar daca pe neoprotestanti ii preocupa excesiv 666, oare nu inseamna ca neglijeaza prezentul? In mod sigur insa neoprotestantii neglijeaza trecutul, mai ales cel al primului mileniu crestin, cand nu existau ca si grupari.
  Biserica Ortodoxa are un echilibru in toate.

  Petre

 3. Îmi pare rău, aş fi răspuns la sondaj, dar nu are toate răspunsurile posibile, dar mai ales nu are varianta liberului arbitru : “Daţi alte motive…”. Ceea ce seamănă foarte mult cu un sondaj de opinie comandat pentru a orienta răspunsurile în mod implicit. Este ca şi cum vreau să mă văd în oglindă aşa cum îmi place mie, nu aşa cum sunt în realitate… Unde e dorinţa de a afla adevărul obiectiv ?

 4. Am remarcat schimbarea şi mă bucur că pot comenta. Nu e deloc uşor să vorbeşti despre Apocalipsă, din multe motive. Trecând peste cele enumerate de răspunsurile eligibile – care au fiecare doza lui de valabilitate – aş mai pune motivul dorinţei de protejare a unor credincioşi prea “slabi de înger”(în sensul bun al sintagmei, adică al celor care vor fi cu siguranţă mântuiţi, “căci a lor este Împărăţia cerurilor”) prin prisma responsabilităţii pe care o au preoţii şi comentatorii care “smintesc” astfel de mici credincioşi. Adică aici văd efectul preventiv psihologic. Dar cel mai adânc motiv, pe care poate că fac o impietate să-l dezvălui, este în fond cel ce ţine de respectul pentru un anumit mister al revelaţiei aşteptate şi prezise, pe care nu-l dezvălui înainte de actualizarea lui în realitatea lumii. Peceţile cărţilor au fost “ferecate” de Sf. Ioan pentru ca ele să rămână astfel, până la adevărata probă a faptelor. Chiar dacă o parte din ele s-au petrecut deja, mai sunt destule evenimente ce au să vină.
  Mai laic spus, dacă ai dragoste pentru semeni, de ce să povesteşti filmul înainte de vizionarea lui până la capăt ?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.