Care sunt prioritățile la Ministerul Culturii?

Toader Paleologu, un tânăr politician român de orientare liberală, a fost recent ales Ministrul Culturii, al Cultelor şi al Patrimoniului în Guvernul condus de Emil Boc. Ce sugestii aţi avea pentru domnia-sa?

Iată câteva posibile direcţii cu prioritate (de dreapta):

– Bibliotecile publice

-Muzeele judeţene

-Patrimoniu (artă religioasă şi artă seculară)

-Relaţia cu românii din străinătate

3 Comments »

  1. Stima.
    Una dintre cele mai urgente probleme ce se cer rezolvate este crearea unui plan legislativ care sa incurajeze implicarea domeniului privat in domeniul culturii. Cointeresarea implicarii economiei private in cultura este singura solutie impotriva descentralizarii care a nenorocit, si nenoroceste constant si viguros, dezvoltarea culturii actuale. Asistenta statului a creat o clientela “culturala” inimaginabila (domeniile in care aceasta opereaza sunt atotcuprinzatoare). Nimic nu isi poate lua zborul caci o plasa tesuta ochi-cu-ochi impiedica respiratia creatorului. Foarte multi intelectuali, din pacate, s-au lasat agatati de mirajul bratului ocrotitor al Subventiei ignorand adavarul ca o creatie nu poate aparea decat din pasiune. “Pasiunile” lor au fost sustinute viclean de un stat mult prea priceput in ale conditiei umane.
    Discutia este larga.
    Repet, crearea unui cadru legislativa care sa permita, mai mult, sa TARASCA capitalul privat in cultura.
    Aici trebuie lucrat. Si va fi si de luptat. Crunt.

  2. Deocamdata aceasta NU pare sa fie, din pacate, o prioritate. Iata ce citim aici:

    http://www.cotidianul.ro/cultura_legiferarea_statutului_artistului_si_construirea_de_noi_sali_de_spectacol-67846.html

    “Printre direcţiile menţionate în programul de guvernare se mai numără şi elaborarea de iniţiative legislative pentru salarizarea personalului din instituţiile de cultură, legiferarea statutului artistului în România”

    “Guvernul doreşte “perfecţionarea profesională continuă” a personalului angajat în instituţiile de cultură, informează MEDIAFAX.” – o idee preluată de la Ministerul Educaţiei care îşi asigură mai departe monopolul prin noţiunea de EDUCAŢIE PERMANENTĂ.

    Deocamdată iniţiativele de tip LIBERAL nu se lasă uşor ghicite.

  3. LIBERALI? Sincer, sunt dezgustat de modul in care e privit poporul acesta. Nu ma imbat cu apa rece. Sa nu uitam ca 61% IGNORA conducerea tarii. Sunt in-minunat de romani. Niciodata nu am crezut ca sunt “cretini, inculti, saraci cu mintea, ciobani prosti si nespalati” cum ne invata unii ca trebuie sa credem. Suntem o mana, consistenta, de genii:) Avea Tutea o vorba cum ca romanii s-au scuturat de comunism ca si cum n-a existat. Nu credeam, dar incep sa cred.
    “Parteneriatul cu Statul” este normalul socialist. Ei nu pot intelege libertatea decat daca este livrata birocratic. Acum, eu am postat un comentariu despre dl. Paleologu si sper sa fi avut dreptate, adica sa fi fost pacalit. Despre alegeri si guvernare am avut dreptate 100%.
    http://grupareaaproape.wordpress.com/2008/11/25/scrisoare-catre-liberali-un-mesaj-de-la-theodor-paleologu/
    Eu sper ca dl Paleologu sa nu cedeze eticii responsabilitatii si sa devina “politician”.
    Este grav. Extrem de grav. In occident chiar daca rolul statului creste amenintator exista “bunkere” mai peste tot. Dar in spatiul fost !comunist! suntem descoperiti total. Nu avem nici o iesire. Imi pare rau sa repet dar eu, ca artst LIBER PROFESIONIST, am simtit valoarea pietei libere in legislatura trecuta. Am simtit ca am putut sa respir. Asta a fost experienta mea.
    Cand “legiferezi statutul creatorului” operezi cu un nonsens ce-ti face de ras ratiunea. Un artist nu are statut… Este o discutie care nu se poate termina.
    In fond, cultura romana MARE a fost facuta de disperati nu de oficiali. Cand Nichita spunea ca “patria mea e limba romana” nu se referea la manualul de limba romana. E, aici e aici! La ce se referea? Sa-mi dea raspunsul ministrul culturii! Si o sa mi-l dea.
    Cred ca dupa aceste alegeri nu voi mai fi intrebat de ce nu mai votez de 10 ani!
    Sper sa nu mor in cataclismul ce urmeaza si sa apuc si eu vremea sa aleg pe cineva in care cred.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.