CRETINISME COTIDIENE…

Răzvan Vintilescu de la “Cotidianul” continuă seria micului său delir anti-religios din Postul Crăciunului. El aprofundează mai departe limbajul de birjar (adresat viilor şi morţilor deopotrivă) şi vânează mica celebritatea parazitând ieftin orice eveniment care impune o reflecţie serioasă, iar nu indignarea ieftină.  Acum comentează astfel: “Îşi spune Papa Benedict al XVI-lea, e neamt de origine si a cerut convertirea evreilor la crestinism. Acum, “desteptul” da o alta duma: cica Biserica Catolica condamna inseminarea artificiala, “substituie actul conjugal, singurul în măsură să asigure procreerea”.  Si popii aia de-i pipaie pe copiii din cor si se procreeaza in fund, oare ce substituie?”

Un jurnalist care nu distinge între principii şi accidente istorice, între valori ideale şi actori care le uzurpă, cu greu poate fi numit inteligent. El preferă interjecţia în locul lecturii, furia cu expectoraţii în locul expunerii elaborate. Să spunem aici doar că tema atinsă este deja dezbătută într-o vastă literatură a disciplinei numite bioetică. Problema inseminării artificiale (care nu este principial condamnată de Biserica Ortodoxă) pune o suită de întrebări cu privire la destinul embrionilor care rezultă din fecundaţia in vitro şi care nu pot fi implantaţi în uterul mamei. O practică curentă este congelarea acestor embrioni rezultaţi în exces (pentru o înseminare ulterioară) sau, dimpotrivă, eliminarea acestora pe gaura chiuvetei… E firesc ca riscurile implicate de această practică să ridice semne de întrebare unui lider creştin. Breasla medicală, juriştii şi filozofii discută aceste probleme de câţiva zeci de an. Un pseudo-jurnalist român al unui ziar spus de elită a decis, însă, că injuria poate înlocui analiza.

(MN)

10 Comments »

  1. Sa nu ne miram . Cotidianul a devenit de luni de zile varful de lance al luptei anti crestine , al anti patriotismului , al pro sodomiei , desfraului si avortului , promotor al tuturor “ valorilor “ NOII ORDINI MONDIALE ( ce-i veche de peste 200 de ani ) preluate de doctrina STANGII inca de la inceputurile sale politice .

    Se intrevede o “ intrecere “ intre Vintilescu si Rogozanu pe acest domeniu . Oare cand se vor decide iminentele restructurari din trust determinate de criza , se va tine cont de “ stradania “ lor , sau vor fi preferati a ramane ziaristii mai “ subtili “ ?

    http://saccsiv.wordpress.com/2008/12/04/parlamentul-si-guvernul-romaniei-marionete-ale-papusarilor-planetari/

  2. Un lucru e sigur, cred eu. Domnul Vintilescu nu e roman. Romanul cand injura injura frumos si dispretuitor. Domnul Vintilescu injura urand. Si nici englez nu e. Nici german. De fapt nu e european.
    Nu ca ar fi vreo nenorocire cum ca nu ar fi roman. Slava lui Dumnezeu pentru atatea popoare si vietuiri.
    Dar, doar asa, ca sa nu creada cineva ca suntem prostani.

  3. Herasku:
    Va multumesc pt postarile dvs. constante.

    Saccsiv:
    Cred in Pronia lui Dumnezeu peste istorie. Nu sunt de acord cu generalizarile absolutiste. Nu inteleg la ce se refera Noua Ordine Mondiala dar imi displace profund anti-crestinismul vehement al unor ziaristi din toate publicatiilor romanesti.

    Din pacate, ziarul BOR (Lumina) nu atrage deloc publicul laic si atunci vocile crestine ramin in minoritate.

    Postez mai jos raspunsul meu catre RV, tinut inca la “moderare”.

    ++++

    Dle Vintilescu,

    1) DIALOG. Sper ca nu considerati voma postata mai sus (corpul integral al textului) o invitatie la o dezbatere despre bioetica. Dumneata nu vezi totusi distinctia intre un embrion si o unghie taiata, deci poate ne vom intilni totusi intr-o sala de biblioteca. Sa nu uit: raportul gen proxim/diferenta specifica sa invata in manualul de clasa a IX-a de logica.

    2) BIOETICĂ: subiectul e vast şi nu cred ca merită tratat între două ţigări. Cardinalul Ratzinger a scris pe acest subiect şi nu v-aţi străduit să vă documentaţi nici 10 secunde (e drept, scrie într-o germană afurisită!). Pentru cititori am postat pe blog câteva legături cruciale (am tradus, în colaborare, un tratat de 450 de pagini scris de fondatorul disciplinei în SUA: Hugo Tristram Engelhardt Jr.) http://www.edituradeisis.ro/index.php?controller=product&product_id=17

    Da, sunt câteva cărţi de parcurs înainte de-a discuta subiectul clonare/suicid asistat/transfer de organe/conduita etica a breslei medicale. Engelhardt Jr poate fi un ghid, pentru experti şi începători deopotrivă. http://report.rice.edu/FacultyDetail.cfm?DivID=1&DeptID=59&RiceID=36

    3) JURNALISMUL BIRJĂRESC: îl reprezentaţi la modul strălucit, cel puţin pe blog. Nimeni nu te poate opri să aprofundezi inventarul scatologiei pe arii diferite, înjurături cu grade variate de grohăială şi parfum. Veţi fi probabil pe înţelesul tuturor primatelor.

    O rugăminte doar: în asemenea împrejurări (fuck, pulime, etc.) nu-i mai spuneţi acestui ziar “cotidian de elită” căci se întoarce dl Ion Raţiu în mormânt. În ţara de unde vedea el (Marea Britanie) decenţa mai este o regulă. Jurnalismul are codurile sale precise.

    Iată un exemplu: http://www.economist.com/research/styleguide/

    Şi, da, tot în acele ţări jurnaliştii de talent scriu nu doar bobiţe de blog, ci şi cărţi. Multe chiar.

    Deh, superstiţii bibliofile…

    Mulţumesc cititorilor pentru comentariile constructive de mai sus.

    O zi bună tuturor.

    MN

    ++++

  4. ne indignam ca si cand n-am stii pe ce lume traim. sunteti prea elegant si prea discret domnule Neamtu. aveti autoritatea teologica de a deveni un real marturisitor, nu stiu daca si vocatie, dar trebuie sa incercati mai mult…Dumnezeu stie…ne inunda imbecilii….

  5. jurnalistul roman nu este “impovarat” de nici un fel de traditie, nu exista repere morale, linii peste care nu se poate trece etc. e vorba de o adunatura de salariati ai unor moguli de presa platiti regeste ca sa minta. oameni care au un job, datorii la banca si disponibilitatea de a scrie orice li se sugereaza pentru a-si pastra slujba. asta e presa romaneasca.

    disperarea unora ca razvan v. s-ar putea sa fie legata de perspectivele sumbre in domeniu. tonomatele din media vor fi printre primele victime ale crizei care vine, vine, vine…

    n-o sa va vina sa credeti, insa, in nebunia de azi din america, au aparut voci care cer “newspaper bailouts” :mrgreen:

    cititi:
    http://www.washingtontimes.com/news/2008/dec/06/no-newspaper-bailouts/

  6. “Atunci, luând Domnul Dumnezeu ţărână din pământ, a făcut pe om şi a suflat în faţa lui suflare de viaţă şi s-a făcut omul fiinţă vie”. (Genesa, 2:7)

    Nu insist asupra metaforelor sau conceptiilor mistice potrivit carora dependenta de respiratie (aerul atmosferic) este definitia libertatii ca necesitate asumata, nici asupra polisemiei suflet-suflat-rasuflare, inclusiv in variantele lor ebraice, grecesti ori latine. Dvs. sunteti intelectual, eu nu. Doar o intrebare (cu riscul de a ma acuza de protestantism) vreau sa va adresez: cata viata si cat suflet incap, dogmatic privind lucrurile, intr-o alcatuire biologica lipsita de suflare?

  7. Domnule Neamtu, bag de seama ca nu avem ce sa-i cerem d-lui Vintilescu. Degeaba a publicat Aldous Huxley “Minunata lume noua” acum mai bine de 70 de ani, progresistii nu au ochi sa vada, nici urechi sa auda. Ei au alte probleme de rezolvat.

    Slaphapyy > Mi-ai adus aminte de mark Steyn. 🙂

    [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=1QqLNJfu9Qg&hl=en&fs=1]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.