Mihail Neamțu

SCRISOARE CĂTRE LIBERALI (un mesaj de la Theodor Paleologu)

 

Un liberal nu este neapărat un membru sau un alegător al Partidului Naţional Liberal. Şi nici al unui alt partid anume. El se defineşte prin adeziunea la o filozofie liberală despre societate şi printr-o atitudine de apărare a libertăţii private şi publice. Din această definiţie minimală decurge şi marea diversitate a curentelor liberale. 

Scrisoarea mea se adresează unui spectru foarte larg de liberali, de la militanţii PNL la cei care, mai degrabă anarho-liberali, nu votează de obicei. Pe toţi vreau să-i conving de iminenţa pericolului revenirii la putere a PSD într-un context de criză care-i reactivează în forţă rezervele ideologice socialiste. Ne aducem cu toţii aminte de statul-PSD din perioada 2000-2004, cînd practic orice opoziţie fusese redusă la tăcere. O nouă guvernare PSD ar folosi criza ca pretext pentru un clientelism încă şi mai straşnic, bazat de data asta pe critica ideologică a “capitalismului de dreapta”. Mergeţi afară şi uitaţi-vă cum s-au împînzit din nou străzile cu steaguri, panouri şi pancarte roşii: este imaginea exactă a ceea ce se pregăteşte. 

Pe 30 noiembrie bătălia se va da între PD-L şi PSD. Diferenţa este de doar cîteva procente şi fiecare vot contează. De aceea, pentru electoratul liberal votul util este votul PD-L. Doar victoria Partidului Democrat-Liberal permite menţinerea unor politici liberale (cota unică de 16%) şi adoptarea unor noi măsuri liberale (eliminarea a peste 100 de taxe de tot felul). Este în interesul Partidului Naţional Liberal să se alieze la guvernare cu PD-L şi nu cu PSD. Alianţa tacită din ultimii ani dintre PNL şi PSD a decepţionat pe mulţi liberali. Dar trecerea la o alianţă pe faţă, la guvernare, între PSD şi PNL ar fi un adevărat dezastru pentru acesta din urmă. PNL nu îşi poate permite să devină o simplă remorcă a restaurării PSD-iste. 

Invit, aşadar, pe toţi liberalii, de toate obedienţele şi orientările, să reînnoiască prin votul lor Alianţa cîştigătoare din 2004, să oblige prin votul lor partidele de dreapta să conlucreze într-o nouă guvernare. 
 
 

Theodor Paleologu

25 noiembrie 2008

Candidat PD-L, Colegiul 9, Sectorul 2

Bucureşti